Marad még valami Ukrajnából? Ennyibe kerülne újjáépítése

Oroszország ukrajnai inváziója már több milliárd dollár értékű infrastruktúrát semmisített meg, és több mint 12 millió embert kényszerített lakóhelye elhagyására. De mennyibe fog kerülni Ukrajna teljes újjáépítése? Ami pedig még fontosabb: vajon marad még egyáltalán valami az államból?

A Világbank szerint a háború miatt Ukrajna idén 45%-os gazdasági visszaeséssel néz szembe. Ugyan a kedélyek még messze nem csillapodnak, az ukrán és a nyugati kormányfők már most azon tanakodnak, mégis mi kellene ahhoz, hogy az államot helyreállítsák. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy április végi nyilatkozatában elmondta, hogy mintegy 1500 oktatási intézmény, 350 egészségügyi intézet, 1500 kilométernyi út és 300 híd megrongálódott vagy teljesen megsemmisült. Becslése szerint addig összesen 32 millió négyzetméternyi lakóterületet érintettek a pusztítások.

Mennyibe kerülne az újjáépítés?

Az ország újjáépítésének költségei több százmilliárd dollárra rúghat. A jelenleg is tartó felmérések szerint Ukrajnában hetente mintegy 4,5 milliárd dollár értékű kár keletkezik, így az ország teljes gazdasági vesztesége 600 milliárd dollár körül alakulhat. De ha Irak vagy Afganisztán háború utáni állapotához hasonlítják a helyzetet, valahol 500 milliárd és 1 billió dollár közötti összeget saccolnak.

Yuriy Gorodnicsenko helyi közgazdász úgy véli, hogy ugyan Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól, infrastruktúrájának nagy része még mindig abból az időből származik. Az állam elöregedett, ami hozzájárult a környezetszennyezéshez és az éghajlatváltozáshoz, és az sem mindegy, hogy az ország ennyi idő után sem volt képes függetlenedni az orosz olajtól és földgáztól. Bár Oroszország inváziója hatalmas károkat okozott, egyes szakértők az újjáépítésben lehetőséget látnak Ukrajna modernizálására.

„Ukrajnát a modern szabványoknak megfelelően kell újjáépítenünk. – jelentette ki Gorodnicsenko – Ez pedig nem csak az éghajlatváltozás szempontjából lesz jó, de Ukrajnát ellenállóbbá teszi majd az orosz zsarolással szemben is. Így két legyet üthetünk egy csapásra.

Ukrajna

De mégis honnan lesz rá ennyi pénz?

Az Európai Unió az elmúlt héten hitelek formájában mintegy 9 milliárd eurót ígért Ukrajnának. Elkötelezte magát továbbá egy „Ukrajna újjáépítésére” szakosodott nemzetközi platform létrehozására, amely lehetővé tenné az országok számára, hogy adományozzanak az államnak.

Az Egyesült Államok és számos ország is bejelentette, hogy támogatja az Ukrajna megsegítésére és újjáépítésére irányuló átfogó tervet. Az amerikai szenátus a múlt héten aláírt egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajna számára, Janet Yellen pénzügyminiszter szerint ugyanakkor a többoldalú támogatás még rövid távon sem lesz elegendő Ukrajna szükségleteinek kielégítésére.

Ukrajna

Az EU jóval többet is tehetne?

Gorodnicsenko szerint a szankciók következtében lefoglalt orosz vagyont kellene felhasználni az állam felépítésére, ez ugyanakkor egyelőre törvénytelennek minősülne. Utalt továbbá arra, hogy Oroszországot úgy fizettessék meg bűneiért, mint ahogyan a második világháború után, amikoris az amerikai tisztviselők befagyasztották a náci vagyont, majd azt a háború áldozatainak kártalanítására használták fel. Aggódik ugyanis amiatt, hogy az EU segítsége a jelek szerint többnyire kölcsönök formájában érkezik. Egy olyan ország azonban, melyet hosszú háború pusztított el, nem lesz képes egyhamar visszafizetni a hiteleket.

Barry Eichengreen gazdaságtörténész szerint az EU már többször is bebizonyította, hogy rendelkezik elég forrással ahhoz, hogy több támogatást nyújtson Ukrajnának – utalva a 2020-as évre, amikor az EU 750 milliárd eurót fordított a koronavírus világjárvány okozta károk rendbe hozására. Szerinte mindezt újra megtehetnék, ha „ez lenne a prioritás”.

A közgazdászok úgy hirdetik, a nemzetközi közösségnek le kell vonnia a megfelelő tanulságokat a történelemből, Ukrajnának meg kell állítania a képzett szakemberek elvándorlását, és arra kell ösztönöznie a menekülteket, hogy visszatérjenek az országba. A Marshall-terv segélye pusztán néhány év múltán érkezett meg Európába, így az 1945 és 1948 közötti időszak nagyon fájdalmas volt hazánk számára.

Ezért kell már most elkezdeni az Ukrajna újjáépítéséről szóló terveket, hogy mire a háború véget ér, már legyen egy létesítmény, egy program vagy egy adminisztráció, amely készen áll az indulásra. – mondta – Tanulnunk kell a hibáinkból, és gondoskodnunk kell arról, hogy Ukrajna ne szenvedjen feleslegesen.”