Megint a pénz beszél? A gazdagok hamarabb juthatnak COVID-oltáshoz

A kaliforniai gazdagok nagy összegű adományokat ajánlanak fel a kórházaknak azért, hogy soron kívül megkapják a koronavírus elleni védőoltást. 

Tekintettel arra, hogy a Pfizer/BioTech vakcinájából rendkívül kevés van, és azokat is csak szigorú szállítási és tárolási követelmények betartásával tudják továbbítani, első körben minden országban csak a frontvonalban dolgozó kórházi alkalmazottak és a tartósan idős betegek kaphatják meg. Vannak emberek azonban, akik kiváltságosnak érezve magukat, bármire képesek arra, hogy soron kívül megkapják a várva várt koronavírus elleni vakcinát. Egyre nagyobb a mozgolódás a gazdag amerikaik körében, akik akár öt számjegyű összeget is hajlandóak a kórházaknak adni, ha az intézmények előre veszik őket és a soron kívül megkaphatják a védőoltást.

A Los Angeles Times nemrég arról cikkezett, hogy a gazdag kaliforniai lakosok megállás nélkül hívogatják az orvosaikat és a kórházakat, hogy több tízezer dolláros adományért cserébe az elsők között megkapják a COVID elleni vakcinát. Ehsan Ali, aki a Beverly Hills Concierge Doctor vezetője azt nyilatkozta a helyi lapnak, hogy “minden nap több száz hívást kapunk.”

Ali ügyfelei, akik között olyan sztárok is vannak, mint Ariana Grande és Justin Bieber, évente több ezer dollárt fizetnek a személyre szabott ellátásért. “Ez az első alkalom, hogy nem sikerült valamit beszereznem a pácienseim számára” – mondta.

“Ha adok 25 000 dollárt, megkaphatom?”

A világ többi országához hasonlóan az Egyesült Államokban, így Kaliforniában is legelőször az egészségügyi dolgozókat, az idősek otthonában lakókat, illetve a krónikus betegeket oltják be. Mindenki másnak várnia kell, mivel az oltóanyagokból rendkívül kevés áll csak rendelkezésre. Dr. Jeff Toll, aki a Cedars-Sinai Orvosi Központban dolgozik kijelentette, hogy több beteg kérdezte már meg tőle: “Ha 25 000 dollárt adományozok a központnak, az segítene abban, hogy sorra kerüljek?”

Többen, köztük egészségügyi szakemberek is azon aggódnak, hogy a kis mennyiségben elérhető vackina miatt létrejön egy úgynevezett oltóanyag feketepiac, ahol a gazdagok elsőbbséget élveznek a hétköznapi állampolgárokkal szemben. Sokan úgy vélik, hogy amint rendelkezésre állnak olyan oltások, amelyek nem igényelnek speciális tárolást, a gazdag emberek mindenki mást megelőzve soron kívül fognak a vakcinához jutni.

A Pfizer és a Moderna képviselői, akiknek az oltásai már elérhetők, elmondták, hogy egyelőre az adagok kiosztásáról a szövetségi kormány dönt, az orvosok nem tudnak a készletekből közvetlenül vásárolni. Habár még az elit orvosai nem férhetnek hozzá a vakcinához, ügyfeleiket ez nem akadályozza meg abban, hogy már most súlyos pénzeket felajánlva felkerüljenek egy olyan listára, amely elsőbbséget biztosít a számukra. Szinte biztos abban mindenki Kaliforniában, hogy a gazdag és híres emberek pénzüket és ismertségüket kihasználva a szegény munkás emberek elé tulakodnak. Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a gazdagok mindenhol prioritást élveznek, itt viszont emberéleteket követelhet a fölényük.

Korábbi érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük