Megint rejtélyes orosz rövidhullámú rádióadás indult

Aki rádiózott már életében valamennyit, az biztosan tudja, hogy mi az az UVB-76 vagy UZB-76 hívójel. Alapvetően 4625 kHz-en sugároz Oroszországból és Zümmögő (Buzzer) néven tartják számon. Ennek az a fő oka, hogy percenként 25 zümmögést sugároz a jel monotonon minden nap minden órájában. Elvileg 1982 óta sugároz folyamatosan és a mai napig nem tudni, hogy mi a célja.

A Zümmögő mellé most beszállt a Zümmögő 2

A legtöbb elmélet szerint egy katonai jelről van szó, amelynek célja az ún. Holt-kéz válaszcsapás biztosítása. Ez azt tenné lehetővé, hogy a teljes orosz katonai vezetés megsemmisülése esetén automatikusan adjon le atomcsapást célpontokra. Hatalmas meglepetés volt a rádiósok számára, hogy néhány napja egy második Zümmögő is elindult, szinte ugyanazon a frekvencián. Azonnal beindultak a fanatikus rádiósok, hogy meghatározzák, honnan sugározhat az új Zümmögő és több lehetőséges helyszínt is azonosítottak. Azonban arról most is mindenki csak találgat, hogy mi lehet a sugárzás célja. Ennek meghatározásához segítséget nyújt az, hogy az új Zümmögőn, ahogy a régin is, időnként orosz nyelvű üzenetek is megszólalnak. Az eredeti Buzzer egyébként a Moszkvától 40 kilométerről található Povarovóból sugároz.

A legvalószínűlebb elméletek egyike szerint a zümmögés mindkét esetben csak azért kell, hogy szükség esetére szabadon tartsa a frekvenciát. Más elméletek szerint tömörített adatnak lenne ilyen zaj jellegű hangja. A válasz atomcsapást automatikusan elindító rendszer elmélete azért kevésbé valószínű sokak számára, mert az eredeti Zümmögőn is elég sokszor hosszabb időre megállt a sugárzás. De mivel mindkét zümmögő esetén a háttérben néha beszélgetések hangzanak, a rádiósok úgy vélik, hogy valahol egy mikrofon lehet egy eszköz mellett elhelyezve valamilyen állomáson. A lenti videóban angol rádiósok elmélkednek a régi és az új Zümmögőről: