Megjelent a ChatGPT iOS alkalmazása

Az OpenAI bejelentette, hogy kiadta a ChatGPT alkalmazást az Apple iOS rendszerére. Az alkalmazás egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, a webes verzióhoz hasonlóan alapvetően ingyenes, míg a ChatGPT Plus előfizetést havi 20 dollárért kínálják, amely exkluzív hozzáférést biztosít a GPT-4-es verzióhoz, és az új funkciókhoz. Az előfizetők emellett rövidebb válaszidőre is számíthatnak.

Tovább robog a ChatGPT vonat, új felhasználók bevonása a cél

Az OpenAI bejelentése szerint az alkalmazás “szinkronizálja a beszélgetéseket, támogatja a hangbevitelt, és azonnal elhozza a legújabb modelljavításokat a felhasználóknak.” A mobil app kiadásával a ChatGPT felhasználói körének további gyors terjedését várják a szakértők, a cég pedig a következő hetekben tervezi az alkalmazás nemzetközi kiadását, és további fejlesztéseket ígérnek. Arról egyelőre nincs konkrét információ, hogy mikor jelenik meg az Android verzió, de valószínűleg nem fog sokáig tartani.

Az Apple és a Samsung megtűri boltjában a ChatGPT-t, de alkalmazottainak nem engedi használni

A mesterséges intelligencia használatának robbanásszerű terjedése nem csak az általános közvéleményt, hanem a nagyvállalatokat is változtatásokra késztette. Ennek a változásnak a részeként a Samsung megtiltotta munkatársainak a ChatGPT használatát, miután a cég egyik fejlesztője egy érzékeny kódot töltött fel a ChatGPT rendszerébe. Az Apple is hasonlóan korlátozza alkalmazottai számára a ChatGPT és más mesterséges intelligencia eszközök használatát, mivel ők is aggódnak az érzékeny információk esetleges kiszivárgása miatt.

Szabályozni kell a mesterséges intelligenciát?

Az AI és a ChatGPT növekvő népszerűségével párhuzamosan aktuális beszédtémává vált a mesterséges intelligencia szabályozása. Mind a szabályozó hatóságok, mind a szakemberek (és az általános közvélemény) gyakran kongatják a vészharangokat, és aggodalmukat fejezik ki a technológia potenciális következményei miatt.  Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman nemrég arra szólította fel az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy dolgozzanak ki egy AI szabályozási tervet, ahol csak engedéllyel lehetne mesterséges intelligenciát fejleszteni.

Altman határozottan megerősítette, hogy a mesterséges intelligencia negatív hatásokkal járhat, beleértve a gazdasági következményeket is, mivel a technológia helyettesítheti az emberi munkaerőt a munkaerőpiacon. Aggodalmát fejezte ki a technológiával elkövetetett potenciális visszaélésekkel kapcsolatban is, gondolva például az álhír kampányokra és a választási beavatkozásokra. Világszerte egyre aktívabb a diskurzus az AI szabályozására vonatkozóan, és az Európai Unió az egyik leginkább úttörő ebben a tekintetben, itt ugyanis már előrehaladott konszenzus kezd kibontakozni a témában.