Megjelent a Wall Street szörnyének dokumentumsorozata

A Bernie Madoff: A Wall Street szörnye című minisorozat a hírhedt amerikai csaló felemelkedésének és bukásának történetét hivatott elregélni. Az Amerikai Egyesült Államok történelmének legnagyobb pénzügyi csalását boncolgató alkotás január 4-én jelent meg a Netflix streamingszolgáltató platformján. 

Bernard Lawrence Madoff-nak azzal sikerült bevonulnia a történelembe, hogy létrehozta a világ legnagyobb Ponzi-sémáját. A piramisjátékra évtizedeken át nem derült fény, egészen a 2008-as nagy pénzügyi válságig. Az egykori üzletember a tavalyi év során, 82 éves korában hunyt el a börtönben, ahol 150 éves börtönbüntetését töltötte.

„Egy fikarcnyi megbánást sem mutatott. Teljesen érzelemmentes volt. Olyan volt, mint egy pénzügyi sorozatgyilkos”, nyilatkozta Erin Arvedlund újságírónő, aki végigkísérte Madoff birodalmának összeomlását.

A Netflix gyártásában készült 4 részes sorozatban Madoff hajdani alkalmazottai, újságírók, nyomozók, károsultak és a szélhámosságot leleplezők elevenítik fel emlékeiket az üggyel kapcsolatban. A Wall Street nagyágyúja és a NASDAQ részvénypiac hajdani elnöke 64,8 milliárd dollárnyi kárt okozott ügyfeleinek, akiknek pénzét saját pilótajátékába fektette bele.

Madoff elmondása szerint több ízben is előfordult, hogy azt hitte lebukott, de az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) figyelme elsiklott az intő jelek felett. Ha nem jön közbe a gazdasági világválság, talán még ma is működne a szóban forgó Ponzi-rendszer.

„Madoff nem valósított meg semmiféle beruházást befektetőcégével. Egyszerűen azt csinálta, hogy elhitette az emberekkel, hogy befektette vagyonukat, miközben elcsalta az összeget”, magyarázta Bruce Dubinsky, igazságügyi szakértő.

A hagyományos pénzügyi rendszerrel egyetemben a kriptovaluták világában is jócskán előfordulnak a piramisjátékok. Ezért is elengedhetetlen, hogy befektetéseinket illetőleg elővigyázatosak és következetesek legyünk.