Megmenekültünk a válságtól: Írország húzta ki az EU-t a csávából

A kétszámjegyű infláció és Oroszország ukrajnai háborója ellenére úgy tűnik, hogy az euróövezet elkerüli a recessziót, mivel a GDP 0,1%-kal nőtt az utolsó negyedévben (szemben a 0,1%-os csökkenésre vonatkozó várakozásokkal).

Néhány hónappal ezelőtt a közgazdászok még mély recessziót és energiahiányt jósoltak. A kevésbé hideg tél, a csökkenő gázárak és a bőkezű kormányzati támogatások azonban mind hozzájárultak ahhoz, hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, és a régió 2022 minden negyedévében, az év egészében pedig 3,5%-kal növekedett.

Forrás: Bloomberg

Míg Németország és Olaszország termelése zsugorodott, addig Franciaországban és Spanyolországban bővülés volt tapasztalható. A vártnál erősebb adatok érkeztek hétfőn Írországból is.

“Az ír gazdaság a multinacionális vállalatok jelenlétének köszönhetően 3,5%-kal bővült, ami 0,1 százalékponttal járult hozzá az euróövezet adataihoz, és úgy billentette az egyensúlyt, hogy a blokk összességében bővült” – mondta Jamie Rush, a Bloomberg Economics európai vezető közgazdásza.

Bert Colijn, az ING bank vezető közgazdásza szerint a régió gazdasága “hihetetlen ellenálló képességről” tett tanúbizonyságot az ukrán-orosz háború által kiváltott energiaválsággal szemben.

“Az idei télre vonatkozó legrosszabb forgatókönyveket sikerült elkerülni, de a gazdaság továbbra is igen lassú”mondta Colijn.

Bár Lagarde és lakájai egyelőre ünnepelhetnek, a blokk még nincs túl a nehezén, mivel a közgazdászok továbbra is azt jósolják, hogy a kibocsátás az első negyedévben csökkenni fog.

Az euró az uniós ülésszak elején gyengült, de azóta a csökkenés nagy részét visszanyerte. A gazdaság a vártnál jobban tartja magát, ami azt jelenti, hogy az EKB továbbra is a magas és tartós infláció kezelésére összpontosíthat.