Megoldja vajon a nemzetbiztonsági problémákat a TikTok és az Oracle szövetsége?

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Szeptember 13-án, mindössze 2 nappal az alkalmazás betiltásának határideje előtt a TikTok az Oracle-vel létesített partneri viszonyt, az amerikai operáció értékesítése helyett. Azonban egyelőre kérdéses, hogy ez megoldja-e a korábban sokat emlegetett nemzetbiztonsági problémákat.

A Microsoft felvásárlási ajánlatát elutasították

A TikTok több lehetőség közül is tudott választani, hogy elkerüljék az applikáció betiltását az USA-ban. Az érdeklődők közül a Microsoft például egy teljes átalakítással járó ajánlatot tett az amerikai operáció felvásárlásra (az amerikai tartalmakat teljesen leválasztották volna az európaitól és az ázsiaitól). A TikTok anyavállalata, a kínai ByteDance azonban ezt elutasította. Helyettük az Oracle-t választották, akik nem mint a TikTok új amerikai tulajdonosa kerültek a képbe, hanem úgy tűnik, saját felhőalapú technológiájukkal látják majd el az amerikai működés feletti felügyeletet.

Később Steven Mnuchin, pénzügyminiszter is megerősítette az üzletet, és elmondta, hogy a fejleményeket a hét végén ajánlással viszik Trump elé.

Tisztázatlan partneri viszony, kétes kötődések

Érdekessége az ügyletnek, hogy miután a Trump-adminisztráció hónapokig ragaszkodott ahhoz, hogy a TikTok teljesen leválassza műveleteit a kínai tulajdonosától, most úgy tűnik, mégis megelégszenek egy ködös partneri viszonnyal az Oracle és az amerikai TikTok között.

Egyelőre ugyanis tisztázatlan, hogy mit jelent az Oracle ‘megbízható tech partner’ státusza. Többen azon a véleményen vannak, hogy mivel nem valószínű, hogy az Oracle jelentősen átalakítaná a TikTok jelenlegi működését, és tulajdonosi váltás sem történik, az eddigi nemzetbiztonsági aggályok nem tűnnek el.

Alex Stamos, a Stanford-i Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Központjának adjunktusa is aggodalmát fejezte ki a Twitteren: “Egy olyan megállapodás, amelyben az Oracle csak a hosting-ot veszi át, a forráskód és egyéb jelentős operációs változtatások nélkül, nem oldja meg a TikTok-al kapcsolatos legitim aggályokat, és ha a Fehér Ház elfogad egy ilyen megállapodást, bebizonyítja, hogy az egész ügylet színtiszta szélhámosság volt.”

Mindemellett az sem teszi kevésbé gyanússá az ügyet, hogy az Oracle társalapítója, Larry Ellison, Trump nyílt támogatója: áprilisban azt mondta a Forbes-nak, hogy “támogatom és azt szeretném, hogy jól menjen neki“.

A TikTok amerikai kálváriájának egyelőre vége – úgy tűnik egy nyertes van, a tech óriásoktól egyre inkább lemaradó Oracle, akik legalább az elkövetkező pár évre biztosított magának egy szép kis bevételt a TikTok-tól – az applikáció azonban vélhetően nem lesz biztonságosabb a felhasználók számára.

Kapcsolódó: 

(Forrás: The Verge)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.