Mégsem hatásosak a vakcinák a delta variánssal szemben?

Angliában, mely a világ élmezőnyében van az átoltottságban, azaz az helyi lakosok kétharmada már megkapta az első koronavírus elleni oltását, az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a delta variánssal fertőzöttek száma. A szakértők szerint a vakcinák hatásosak a mutánssal szemben, a brit Közegészségügyi Szolgálat (PHE) legújabb tanulmánya ugyanakkor azt mutatja, hogy a szigetországban elhunyt 117 lakos 60 százaléka már előzőleg megkapta az oltás legalább első adagját.

Aggasztóak tehát az adatok, és ismét felmerülhet a kérdés, vajon valóban hatásos-e az oltakozás. Azt viszont már most le kell szögeznünk, hogy ugyan a vakcinák nem tökéletesek, hatékonyságuk mindenkinél eltérő lehet – már akkor is, ha csak egyszerűen az életkort vesszük figyelembe. És nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a megállapítást sem, hogy az oltatlanok rendkívül nagy veszéllyel vannak azokra is, akik éppen már megkapták a vakcinát.

Ugyan pontos információ nincs az elhunytak részletes életkoráról, a moralitási ráta valószínűleg az 50 éven felüliek körében magasabb az átlagosnál. Fontos tehát felismerni a tényt, hogy mivel az egyes korcsoportoknál jelentős eltéréseket mutat a halálozási arány, minél idősebb az adott személy, annál nagyobb az esély arra, hogy a vírus felülkerekedjen a vakcinán.

A védőoltás sem az igazi?

Mindez tehát alátámasztja az eddigi adatokat, hogy még a védőoltás sem nyújt maximális biztonságot, és továbbra is viselnünk kell a maszkot, megtartani a távolságot, és nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres kézmosásról sem. A jó hír viszont, hogy a PHE szerint a második dózis beadása után a delta variánssal fertőzöttek 94 százaléka nem szorul korházi ápolásra, és 95 százalékban véd a vírus miatti halálozás ellen.

Fontos tehát, hogy kétoldalról is megvizsgáljuk a hallottakat, és jobban tesszük, ha a szakértők egyértelmű elemzéseire támaszkodunk még azelőtt, hogy a média befolyására hallgatnánk. Ugyan fokozatosan visszaállunk a koronavírus előtti életünkhöz, a járványnak még közel sincs vége, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is óvatosságra int, mivel „akkor sem érezhetjük magunkat biztonságban, ha mindkét védőoltást megkaptuk”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük