Mégsem hatásosak a vakcinák a delta variánssal szemben?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Angliában, mely a világ élmezőnyében van az átoltottságban, azaz az helyi lakosok kétharmada már megkapta az első koronavírus elleni oltását, az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a delta variánssal fertőzöttek száma. A szakértők szerint a vakcinák hatásosak a mutánssal szemben, a brit Közegészségügyi Szolgálat (PHE) legújabb tanulmánya ugyanakkor azt mutatja, hogy a szigetországban elhunyt 117 lakos 60 százaléka már előzőleg megkapta az oltás legalább első adagját.

Aggasztóak tehát az adatok, és ismét felmerülhet a kérdés, vajon valóban hatásos-e az oltakozás. Azt viszont már most le kell szögeznünk, hogy ugyan a vakcinák nem tökéletesek, hatékonyságuk mindenkinél eltérő lehet – már akkor is, ha csak egyszerűen az életkort vesszük figyelembe. És nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a megállapítást sem, hogy az oltatlanok rendkívül nagy veszéllyel vannak azokra is, akik éppen már megkapták a vakcinát.

Ugyan pontos információ nincs az elhunytak részletes életkoráról, a moralitási ráta valószínűleg az 50 éven felüliek körében magasabb az átlagosnál. Fontos tehát felismerni a tényt, hogy mivel az egyes korcsoportoknál jelentős eltéréseket mutat a halálozási arány, minél idősebb az adott személy, annál nagyobb az esély arra, hogy a vírus felülkerekedjen a vakcinán.

A védőoltás sem az igazi?

Mindez tehát alátámasztja az eddigi adatokat, hogy még a védőoltás sem nyújt maximális biztonságot, és továbbra is viselnünk kell a maszkot, megtartani a távolságot, és nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres kézmosásról sem. A jó hír viszont, hogy a PHE szerint a második dózis beadása után a delta variánssal fertőzöttek 94 százaléka nem szorul korházi ápolásra, és 95 százalékban véd a vírus miatti halálozás ellen.

Fontos tehát, hogy kétoldalról is megvizsgáljuk a hallottakat, és jobban tesszük, ha a szakértők egyértelmű elemzéseire támaszkodunk még azelőtt, hogy a média befolyására hallgatnánk. Ugyan fokozatosan visszaállunk a koronavírus előtti életünkhöz, a járványnak még közel sincs vége, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is óvatosságra int, mivel „akkor sem érezhetjük magunkat biztonságban, ha mindkét védőoltást megkaptuk”.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.