Megszívta a PayPal, tömegek törlik a fiókjaikat

Tömegesen törlik a felhasználók a PayPal fiókjaikat, az aprócska “tévedés” komoly fejfájást okozhat az online fizetési óriásnak.

Mint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, a PayPal október 8-án frissítette a felhasználási feltételeket, ami egy megdöbbentő kiegészítést tartalmazott. A fizetési szolgáltató ugyanis be akart szállni az információs háborúba és 2500 dolláros büntetést kívánt kiszabni azokra a felhasználókra, akik hamis információkat terjesztenek.

A PayPal egyre nagyobb ellenszenvet vált ki az emberekből, miután előszeretettel blokkolja sokszor minden ok nélkül a felhasználók fiókjait. A feltételek módosítása tehát már csak olaj volt a tűzre. Másnapra persze a PayPal visszatáncolt és azt mondta, hogy a “félretájékoztatás” tiltása csak egy tévedés volt.

Más szóval, a PayPal azt állította, hogy a félretájékoztatásra vonatkozó irányelve maga is félretájékoztatás volt. De azért ugye nem gondolja komolyan senki, hogy egy világcég ekkorát hibázik véletlenül és nyilvánosságra hoz egy ilyesféle szabálymódosítást. Egyszerűen kizárt dolog, hogy egy ilyen malőr csak úgy megtörténhet. Mindenki tudja, hogy egy olyan jogilag és intézményileg is kritikus dolognak, mint a felhasználási szabályzat, ügyvédek tucatjain kellene átmennie, különösen a változások kiemelésével.

Az ilyen jellegű módosításokat a legmagasabb vállalati szinteken hagyják jóvá. Itt szimplán arról lehet szó, hogy a PayPal szándéka az volt, hogy előkészítse az utat ahhoz, hogy az emberektől politikai lojalitásuk és véleményük alapján elkobozhassa a pénzüket.

Nyilván a PayPal is tisztában kellett, hogy legyen vele, hogy egy ilyesféle módosítás komoly felháborodást kelt, de talán arra nem számított, hogy tömegével szüntetik meg a felhasználók a fiókjaikat. A hétvégi hír után mára a cég részvényei több mint 6,2%-ot estek.

A PayPal lépését egyébként még a korábbi elnöke, David Marcus is kritizálta a Twitteren.

Brendon Carr, a Szövetségi Hírközlési Bizottság korábbi biztosa azt állította, hogy íme az orwelli világ. Majd úgy fogalmazott: “A PayPal fenntartja a jogot, hogy elvegye a pénzedet, ha olyan üzenetet teszel közzé, amelyről a PayPal úgy dönt, hogy félretájékoztatás. Ezért olyan fontos, hogy az állami és szövetségi törvényhozók olyan törvényeket fogadjanak el, amelyek tiltják a technológiai cégek diszkriminációját és védik a szólásszabadságot.”

Ha ellent mersz mondani, akkor véged

Mostanra már pontosan tudjuk, hogy a Big Tech cégek mit értenek félretájékoztatás alatt. Olyan információkra gondolnak, amelyek ellentmondanak a rezsimek prioritásainak. A COVID-dal kezdődött, majd folytatódott a vakcinákkal. Most már a klímaváltozás is ide tartozik. Valójában minden olyan véleményt vagy bizonyítékot, amely ellentétesnek tűnik a Gates Alapítvány, a Biden-kormányzat vagy a Világgazdasági Fórum uralkodó napirendjével, a Big Tech szisztematikusan elítéli. Ez vonatkozik a Google-ra, a Facebookra, a Twitterre, az Amazonra és most már a PayPalra is.

Az információszabadság elleni háború napról napra fokozódik. Ez a kis győzelem a PayPal felett édes lehet, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez csak átmeneti engedmény. Nem tetszett nekik a rossz PR-üzenet. Most valószínűleg csak azért vonták vissza a szabályzat kiegészítését, hogy elállítsák a vérzést és nyalogassák a szerzett sebeket. De nem kizárt, hogy mikor lecsillapodnak a kedélyek újból előhozakodnak valamivel.

Sajnos a mai világban egyre nagyobb a zsarnokság. Kínát szidjuk, de ha jól belegondolunk, már önkényuralom van nagyjából mindenhol. A kormányok rá akarják az emberekre erőszakolni az akaratukat, kimosni az agyukat, és ha ez szép szóval nem megy, akkor a technológiai vállalatok segítségével nyomást gyakorolnak az emberekre. Letiltanak mindenhol, blokkolják a fiókodat, a számládat. Gyakorlatilag ellehetetlenítenek.

A PayPal-t eredetileg azért hozták létre, hogy az emberek számára pénzügyi függetlenséget kínáljon a kormányok által ellenőrzött bankoktól távol. Oly sok évvel később azonban kormányzati érdekek kerítették hatalmukba a céget, amely nyugodtan szembe köpheti magát, hiszen a mai retorika köszönőviszonyban sincs a korábbival.