Megtagadták egy nő veseátültetését, mert nem oltatta be magát

Egy coloradói kórház elutasította egy nő veseátültetését, miután nem volt hajlandó felvenni a COVID-19 elleni oltást.

Leilani Lutali szeptember 28-án kapott egy levelet az egészségügyi intézményből, amelyben arról tájékoztatták, hogy a Coloradói Egyetemi Kórház transzplantációs csoportja úgy döntött, hogy inaktívnak nyilvánítja őt a transzplantációs várólistán.

Ha a nő és donora nem hajlandók beoltatni magukat, Lutali nem kapja meg az új vesét. A veseátültetésre váró asszony donor barátja vallási okokból nem vette még fel a COVID-19 elleni oltást, míg Lutali úgy véli, hogy nem tud eleget az oltóanyagról, illetve annak hosszú távú mellékhatásairól, így inkább várna vele.

A nő azt nyilatkozta több amerikai tévécsatornának, hogy a kórházi tisztviselők korábban azt mondták, hogy nem szükséges az oltás a transzplantációhoz.

“Itt vagyok, hajlandó vagyok közvetlen donor lenni. Ez nem érinti a transzplantációs listán lévő többi beteget”mondta a szervet felajánló Fougner. “Hogy ülhetek itt és hagyhatom, hogy megöljék a barátomat, amikor nekem van egy tökéletes vesém, és megmenthetem az életét?”

Minden kórház a saját belátása szerint dönt

A kórház nem reagált a megkeresésre. Egy közleményben azt közölte a hírügynökségekkel, hogy a transzplantációs központokban számos követelmény van érvényben, például az is, hogy a betegek kerüljék az alkoholfogyasztást.

“Az UCHealth-nél a transzplantációban részesülőknek és az élő donoroknak szinte minden esetben mostantól kötelező a COVID-19 elleni oltás, amellett, hogy egyéb egészségügyi követelményeknek is megfelelnek, és további oltásokban részesülnek. Egyes amerikai transzplantációs központok már alkalmazzák ezt a követelményt, mások pedig most változtatják meg az erre vonatkozó szabályaikat” – közölte a kórház.

Úgy tudni, hogy a szervre váró nő, már átesett a koronavírus fertőzésen, de a kórház kijelentette, hogy nem hajlandó kivételt tenni Lutalival. A beavatkozás életmentő lenne, de az intézmény hajthatatlan.

A United Network for Organ Sharing (Egyesült Hálózat a Szervmegosztásért) nonprofit szervezet, amely az amerikai szervátültetési rendszert irányítja, azt állítja, nincs országos, vagy államra vonatkozóan efféle kötelezettség a kórházakra nézve.

“Minden transzplantációs kórház a legjobb megítélése szerint maga dönt a jelöltek listára kerüléséről, beleértve azt is, hogy egy adott védőoltás része-e a kiválasztási kritériumoknak. Ha kérdései vannak a transzplantációs kórháza listázási kritériumairól, javasoljuk, hogy közvetlenül a kórházzal vegye fel a kapcsolatot” – áll a szervezet honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.