Mélyrepülésben a magyar forint: 354 forint egy euró

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 0,90 százalékról 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ilyen alacsony még sosem volt Magyarországon az alapkamat. A legutóbbi kamatcsökkentésre több mint 4 évvel ezelőtt került sor.

A jegybank a döntését azzal indokolta, hogy

“Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása.

A forint viszont folyamatosan gyengül. A hír hallatán 350 forintot ért egy euró, és azóta sem talált magára a magyar fizetőeszköz. A régió többi devizáját figyelembe véve elmondhatjuk, hogy egyetlen ország pénze sem gyengült olyan drámain az euróhoz képest, mint a forint. A jegybanki inflációs cél 3 százalék, most viszont mindössze 2,2 százalékos az infláció. Minden termék és szolgáltatás ára nőtt, egyedül az üzemanyagok ára csökkent 22 százalékkal. Csak ennek köszönhető az, hogy 3 százalék alatt sikerült tartani az inflációt. Az üzemanyagok árának csökkenése viszont a koronavírus-járvány miatti leállásnak és az olajár csökkenésének tudható be.

Szerdán 352 forintot ért egy euró, míg csütörtökön reggel már 354 forintnál járt az árfolyam. Hosszú távon a gyenge forintnak számos hátránya lehet. Bár az export számára jól jöhet az euró drágulása, a magyar exportnak ugyanakkor komoly import igénye van. Ha tehát a forint leértékelődik, akkor megdrágul az import, amelynek komoly negatív hatása van a gazdaságra nézve. A gyenge forint emellett növeli az inflációt is, amely következtében áremelkedésre lehet számítani. A leértékelődött pénz a meglévő devizaadósságok növekedéséhez is vezethet.

További érdekességek:

A magyar fiatalok 55%-ának van megtakarítása, már ha hiszünk a statisztikáknak

Adománygyűjtésbe kezdtek a magyar kriptovaluta cégek a kórházi dolgozók kisegítésére

Hivatalos: jöhet a totális megfigyelés Magyarországon is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük