Meztelen Tesla-tulajdonost is kukkoltak a cég alkalmazottai

Újabb botrány van kibontakozóban az Elon Musk vezette Tesla körül. A Reuters nem régi jelentése szerint a cég alkalmazottai visszaéltek az általuk kezelt videofelvételekkel.

Hiába hirdeti a Tesla vásárlói felé, hogy a magánéletük védelme „mérhetetlenül” fontos a számukra, a Reuters hírügynökség április 6-i jelentése szerint nem igazán izgatta őket, hogy kiket ültetnek a képernyők elé.

Ami biztos, hogy 2019 és 2022 között Tesla-alkalmazottak egy csoportja egy belső üzenetküldési rendszerben osztották meg egymással a tulajdonosak autójába épített kamerák által megosztott felvételeket. Ezek – nem meglepő módon – nem egy esetben kínos helyzetekben is ábrázolták a tulajdonosokat.

Egy volt alkalmazott elárulta: olyan videó is keringett, amelyen egy férfi teljesen meztelenül közelítette meg a járművét.

A felvételek között ezenfelül több baleset is szerepel. Egy 2021-es videóban például egy Tesla lakott területen belül nagy sebességgel elütött egy arra bicikliző gyereket. A gyerek az egyik irányba repült, a bicikli pedig a másikba. A volt alkalmazott elmondta, hogy konkrétan ez a videó „futótűzként” terjedt a Tesla San Mateó-i irodájában.

Voltak ennél hétköznapibb jelenetek is: kutyák és vicces közúti jelek, amelyekből az alkalmazottak mémeket készítettek, és szórakoztató kommentárral látták el. Ezután elküldték egymásnak, vagy posztolták a privát chat csoportjukban.

A Tesla adatvédelmi nyilatkozatában azt írja, hogy a kamerafelvételek teljesen anonimak maradnak, és nem jegyzik fel, hogy melyik járműtől származik. Hét korábbi alkalmazott azonban megerősítette a Reutersnek, hogy az általuk használt számítógépes program pontosan meg tudta mondani a felvételek készítésének a helyét – amelyből már nem nehéz kideríteni a tulajdonos lakhelyét sem.

„Beláthattunk az emberek garázsaiba és magántulajdonaikba” – mondta egy másik volt alkalmazott.

Musk sem maradt ki

Nagyjából 3 évvel ezelőtt néhány alkalmazott felfedezett egy videót, amelyen a tulaj garázsában egy tengeralattjáró autó volt látható. Valójában arról a fehér Lotus Espiritről van szó, amely 1977-ben tűnt fel „A kém, aki szeretett engem” c. James Bond-filmben.

A kocsi tulajdonosa: a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, aki nagyjából 968.000 dollárért vásárolta meg a gyűjtői darabot egy 2013-as aukción. Azt nem tudjuk, hogy vajon Musk tudott-e a videó létezéséről.

2016 óta a Tesla több száz embert alkalmazott Afrikából, majd később az Egyesült Államokból is, hogy címkékkel lássák el az egyes fényképeket. Ennek jelentősége a gépi tanulási algoritmusok tréningezésénél játszik fontos szerepet.

Ezeknek a személyeknek hozzáférésük volt több ezer videóhoz és fényképhez, amelyeket az autók kamerái készítettek. Több száz személy továbbra is napi szinten belelát a tulajdonosok mindennapjaiba. És hogy ki mikor él vissza ezzel a „hatalmával”, az a Tesla minden ígérete ellenére csakis az adott alkalmazottól függ.

Az elektromos autókat gyártó vállalat egyébként továbbra sem reagált a Reuters megkeresésére.

Korábban írtuk a Tesláról: