Mi manapság a világ legnagyobb problémája?

Az Ipsos legújabb felmérésében 28 ország állampolgárait kérdezte afelől, miért aggódnak manapság leginkább. Meglepő vagy sem, nem minden országban a koronavírus a ludas, sokaknak ugyanis egészen más probléma okozza az álmatlan éjszakákat. De lássuk, pontosan milyen nehézségekkel küzdenek az emberek világ különböző tájain.

Svédországban a megkérdezettek 63 százaléka a bűnözés és az erőszak miatt aggódik a legjobban. Ami azt illeti, az államban valóban nem a legfényesebb a helyzet, Svédországot nemrégiben ugyanis Európa második legveszélyesebb országának minősítették. A felmérés szerint az Egyesült Államokban (33 százalék) és Mexikóban (57 százalék) is hasonló problémákkal küzdenek a helyiek.

Az amerikaiak egyébként elég sokszínűen válaszoltak a feltett kérdésekre. Ahogyan azt már említettük, a megkérdezettek többsége a bűnözés, 25 százalékuk a koronavírus, 23 százalékuk az éghajlatváltozás, 22 százalékuk pedig a korrupció miatt aggódik leginkább. Ez utóbbival vádolták meg legutóbb Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert is, melyről bővebben itt írtunk. A probléma egyébként a kolumbiai lakosok számára okozza a legnagyobb fejtörést, a helyiek ugyanis 55 százaléka aggódik az ezzel járó nehézségek miatt.

Dél-Afrikában (62 százalék) és Olaszországban (55 százalék) a munkanélküliség adja a legnagyobb okot az aggodalomra, mely aztán tagadhatatlanul az osztályok közötti ellentétek megerősödéséhez és szegénységhez vezet. A szűkölködés és a nincstelenség problémája az oroszok 58 százalékát érinti a leginkább. Minderre pedig a koronavírus okozta problémák is rátettek egy lapáttal, és sok helyen még mindig nem csillapodott a járvány negatív hangulata. A délkelet-ázsiai Malajziában a megkérdezettek 76 százaléka például a világjárvány miatt aggódik leginkább, ami nem is csoda, államban ugyanis az utóbbi időben elég komolyan eldurvult a helyzet.

A felmérés során az éghajlatváltozás elég kevés hangsúlyt kapott, még akkor is, ha a NASA 2030-ra nagyon veszélyes tengerszint-emelkedést jósol… Vajon tíz év múlva miért fogunk a leginkább aggódni?

Forrás: ipsos.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük