Mi történik itt? A jegybankok megállás nélkül növelik aranytartalékaikat

Az Arany Világtanács (WGC) legfrissebb adatai szerint a központi bankok világszerte az ötödik egymást követő hónapban növelték nettó aranykészleteiket.

A központi bankok 20 tonnával több aranyat tettek hozzá tartalékaikhoz. Augusztusban három bank is bevásárolt. Idén eddig a központi bankok több mint 300 tonna aranyat szereztek be.

Augusztusban Törökország volt a legnagyobb vásárló, és 2022-ben eddig minden más országnál több aranyat vett. Az augusztusi 8,9 tonnás vásárlással Törökország 84 tonnával növelte aranytartalékait ezidáig. Törökország jelenleg 478 tonna aranyat tart a központi bank és a kincstár állományában, ami a legmagasabb szint 2020 második negyedéve óta.

Üzbegisztán augusztusban 8,7 tonnával növelte tartalékait, ami nagyjából ugyanannyi, mint az előző öt hónapban. Ezzel az év végi nettó vásárlása 19 tonna fölé emelkedett, annak ellenére, hogy az év elején az első negyedévben közel 25 tonna eladásával kezdte az évet. Az aranytartalékok valamivel több mint 60%-át teszik ki Üzbegisztán teljes tartalékának.

Miután júliusban Kazahsztán volt az egyetlen jelentős eladó, augusztusban 2 tonna aranyat vásárolt. A teljes kazah aranytartalék most alig éri el a 375 tonnát, ami az év eleje óta csaknem 28 tonnával csökkent. Nem ritka, hogy a hazai termelésből vásárló bankok – mint például Üzbegisztán és Kazahsztán – hol vásárolnak, hol eladnak.

Mexikó és Szerbia is kisebb, 0,1 tonnás vételt hajtott végre augusztusban.

Júliusban Katar volt a legnagyobb aranyvásárló, 14,8 tonnával bővítette tartalékait. A Katari Központi Bank által közzétett előzetes adatok arra utalnak, hogy augusztusban tovább növelte aranytartalékait, de az adatokat nem jelentették. A WGC közölte, hogy úgy döntött, hogy a katari vásárlást addig nem közli, amíg az IMF nem hozza nyilvánosságra a hivatalos számokat.

Figyelemre méltó volt az, hogy India nem vásárolt aranyat augusztusban. India hónapok óta folyamatosan bővítette aranykészletét, jelenleg 781 tonna aranyat tart, ami a világ kilencedik legnagyobb aranytartaléka. A vásárlások 2017 végi újraindítása óta az indiai jegybank több mint 200 tonna aranyat vásárolt. 2020 augusztusában olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az RBI fontolgatja, hogy jelentősen növeli aranytartalékát.

“Ez a tavaly látott erős vásárlások folytatása, és most arra számítunk, hogy a 2022-es egész éves központi banki kereslet a 2021-es szintnek megfelelő lesz” – áll az Arany Világtanács jelentésében.

A központi bankok 2021-ben 463 tonna aranyat adtak hozzá a globális tartalékokhoz. Ez 82%-kal magasabb volt, mint 2020-ban.

A WGC felmérése szerint “az arany válság idején mutatott teljesítménye és az arany hosszú távú értékőrző/inflációs fedezeti szerepe a központi bankok tartására vonatkozó döntéseiben kulcsfontosságú meghatározó tényezők”.

Az elmúlt 12 évben a központi bankok összesen nettó 5 692 tonna aranyat vásároltak.

A központi banki kereslet 2019-ben 650,3 tonna volt. Ez 50 éve a második legmagasabb éves vásárlási szint volt.