Mi történik itt? Az oroszok talán az ítélet napjára készülnek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oroszország továbbfejleszti a titkos nukleáris ún. ítéletnapi repülőgépet, amely hatótávolsága nagyobb lesz és mindenféle high-tech megoldással fog rendelkezni, derül ki egy jelentésből. 

Oroszország ismét elkezdett a szovjet időkből származó “végítélet repülőgépének” vadonatúj változatán dolgozni, mely repülőgépet arra terveztek, hogy az ország legfelsőbb vezetőit biztonságba helyezze, és távol tartsa őket mindenféle veszélytől, ha a földön például nukleáris háború robbanna ki. Hasonló járműveket már láthatunk a különféle amerikai katasztrófafilmekben, ezek azonban a valóságban is léteznek.

RIA Novosztyi azt állítja különböző hadiiparban dolgozó forrásokra hivatkozva, hogy az új repülőgép alapja egy széles törzsű Il-96-400M lesz, amelyet az ország jól ismert Iljusin repülőgépgyártója készít. A hírek szerint az orosz kormány két gépet is rendelt.

Oroszország szigorúan titkos repülőgépét tolvajok fosztották ki

A repülőgép amellett, hogy biztonságban tartja az ország legfelsőbb vezetőit, távoli parancsnoki állásként is működik, lehetővé téve a vezetés számára, hogy az égből küldjön parancsokat. Ezek az új repülőgépek végül a meglévő Iljusin Il-80-as “végítélet repülőgépeket” váltják majd fel. A legújabb technológiával felszerelt gépek sokkal nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek majd, képesek lesznek a levegőben tankolni, és 6000 km-es körzetben még a tengeralattjárókkal is képesek lesznek kommunikálni.

A jelenlegi állás szerint az Orosz Légierő jelenleg négy Il-80-as légi irányítóállással rendelkezik. Az eredetileg a szovjet időszakban gyártott gépek Il-86-os utasszállító repülők, amelyeket hosszú éveken át az Aeroflot is használt.

Hiába a gépeket övező titoktartás, tavaly az egyik ilyen járművet tolvajok kifosztották. Két ismeretlen támadó 39 darab elektronikus berendezést és 5 rádióállomás-panelt lopott el, amelyeket a gép fedélzetére szereltek, miközben a gépen korszerűsítési munkálatokat végeztek, az ország déli részén fekvő Taganrogban. Az állami tulajdonú Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (UAC) szerint azonban az ellopott berendezések egyike sem volt nélkülözhetetlen a repülőgép rendeltetése szempontjából.

Az Egyesült Államokban is létezik ilyen jármű, mégpedig a Boeing E-4 Advanced Airborne Command Post nevű repülőgép. Ezt a gépet úgy tervezték, hogy az elnök és a parancsnoki struktúra más magas rangú tagjai számára túlélhető mobil parancsnoki állásként szolgáljon, ha bármi baj történik.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.