Miért alkalmasabbak a nők az űrutazásra?

A nemek közötti egyenlőség egy olyan téma, amely az élet szinte minden területén előjön. Nem meglepő tehát, hogy a nők az űrutazás terén is be szerették volna bizonyítani, hogy ők is ugyanolyan jók, mint a férfiak. De lehetséges, hogy a nők még alkalmasabbak is az űrutazásra, mint a férfiak?

Nők a világűrben

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova volt az első nő, aki “betette a lábát” a világűrbe. 1963-ban szállt fel a Vosztok-6 fedélzetén és összesen 3 napot tölthetett el az űrben. Ez idő alatt 48-szor kerülte meg a Földet. Az 1963-as felszállást követően egészen az 1980-as évekig kellett várni arra, hogy újra női űrhajós léphessen az űrbe. Ezután már folyamatosan nőtt a nők száma, azonban jelenleg is az űrhajósok mindössze 11.5%-át teszi ki a női nem.

Lehet, hogy kevesebb a női asztronauta, de itt jön a nagy kérdés: melyik nem alkalmasabb az űrutazásra? Ha tudományosan közelítjük meg a témát, akkor lehet, hogy a nők nyernének.

Miért előnyösebb női űrhajóst választani?

A nők könnyebbek

Általánosságban elmondható, hogy minél több súlyt küldenek fel az űrbe, annál több üzemanyagra van szükség. Több női űrhajóssal a fedélzeten spórolni lehet az űrutazás költségén is.

A nők kevesebb kalóriát fogyasztanak és kevesebb erőforrásra van szükségük

A nőknek átlagosan 15-25%-kal kevesebb kalóriára van szükségük, mint a férfiaknak. Továbbá annak ellenére, hogy a férfiaknak és a nőknek is hasonló aktivitási szintje van az űrben, a nők kevesebb energiát használnak el. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nők általában kisebbek, mint a férfiak, így kevesebb “szemetet” (szén-dioxid, ürülék, stb.) termelnek.

A nők tudnak szülni

Ha az egyes bolygók benépesítése a cél, akkor egyértelműen a nők vannak előnyben.

Az űrutazás eltérő hatással van a nőkre és a férfiakra

Az űrhajósok különböző egészségügyi problémákat tapasztalhatnak. A férfiaknak gyakrabban vannak hallással vagy látással összefüggő problémái, de náluk ritkábban fordul elő az úgynevezett űrbetegség.

A nőknél nagyobb az esély a különböző húgyúti fertőzésekre. Azonban náluk a szemproblémák nem olyan gyakoriak, vagy legalábbis kevésbé súlyosak.

Egy NASA űrhajós, Scott Kelly ezzel kapcsolatban viccesen úgy fogalmazott, hogy ha a tudósok nem jönnek rá, hogy mi okozza a szemproblémákat, akkor “lehet, hogy egy kizárólag nőkből álló legénységet kell felküldenünk a Marsra”.

Lehet, hogy érdemes lenne Scott Kelly tanácsát megfogadni és nőket küldeni a Marsra?

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük