Míg a bitcoin el nem választ – negatívan hatnak a kriptovaluták az emberi kapcsolatokra?

Egy, a Bloombergen a napokban közzétett friss felmérés szerint a befektetésekkel rendelkező amerikaiak 60%-a úgy véli, hogy rossz irányt vettek a személyes kapcsolataik, mióta beszálltak a kriptovaluta bizniszbe.

Ez volt az első ilyen jellegű kutatás, az eredményekről pedig sok hozzászólónak egyből a „pénz nem boldogít” közmondás jutott eszébe.

A felmérést a SurveyMonkey.com nevű weboldal szervezte, mintegy 1000 önkéntes válaszadóval, akik számos demográfiai csoportból kerültek ki. A válaszadók többsége úgy vélte, hogy a kriptovaluták iránti érdeklődésük, és az, hogy erről az új érdeklődési körükről kezdtek el beszélni a barátaiknak, családtagjaiknak és párjuknak, egyértelműen negatív reakciókat váltott ki.

A felmérés megrendelője a .Tech Domains nevű vállalat, szűkszavúan kommentálta az eredményeket: „Számos olyan történetet hallani, amiben emberek egyik napról a másikra egész életük megtakarítását kriptovalutákba fektetik, sőt olyanokat is, ahol az emberek eladják a házukat, autójukat vagy személyi kölcsönt, esetleg jelzálhitelt vesznek fel a házukra, csak azért, hogy minél több kriptovalutát vehessenek. Ez a jelenség már önmagában rendkívül megosztó, és a befektetésekre úgy általában kevésbé nyitott személyekből érthetően ellenszenvet, értetlenkedést vált ki.”

Más elemzők azt emelték ki a felméréssel kapcsolatban, hogy a kriptvaluták világában jártasabb, illetve arra nyitottabb emberek gyakran elfelejtik, hogy a legtöbben még mindig nagyon kevés információval rendelkeznek a kriptoszektorról. Még a megfelelően informált szereplők közül is akad számos olyan szkeptikus, akik teljesen helytálló, logikus érvekkel tudják alátámasztani, hogy ők miért tartják távol magukat a digitális érméktől.

Hiába hoz pénzt a befektetés, az továbbra is csak “szerencse” vagy “ingyenélés”

Egy párkapcsolatban, ahol az egyik félnek fogalma sincs arról, hogy a kriptovalutákat egyáltalán eszik-e vagy isszák, és azt látja, hogy a másik fél látszólag esztelenül kezdi beledönteni ezekbe a számára ismeretlen és sokszor hasztalannak is tűnő valamikbe a közös megtakarításukat, az bizony rövid úton nagyon kemény párkapcsolati feszültségekhez vezethet.

A helyzet a baráti kapcsolatok esetében sem rózsásabb, ahol a kriptovalutákon jelentős összeget kereső személyek gyakran számolnak be arról, hogy sikereik sokszor kifejezetten rosszindulatú irigységet váltanak ki ismerőseikből, hiszen ők úgymond „a semmire gazdagodtak meg”.

A felmérésből olyan részletek is kiderülnek, hogy a kriptobefektetők között másfélszer annyi a férfi, mint a nő, illetve, hogy a digitális érméket birtokló kisbefektetők 88 (!) százaléka legfeljebb harminc év körüli, vagyis az idősebb generáció még mindig nem nyitott a kripto világa felé.

Nem meglepetés az, hogy a legnépszerűbb kriptovalutának a bitcoin bizonyult, amellyel a válaszadók mintegy 65%-a kereskedett. Meglepő lehet azonban, hogy a dogecoinnal a felmérésben résztvevők 39 százaléka kereskedett már, szemben az ethereummal, amivel csak 33 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.