Mikor indul az első magyar kripto farm?

Korábban már olvashattatok a Green Watt Projektről, ami a pre-sale lejárta után egy biogáz erőműben bányászna kriptovalutát.

A GWP projekt döntés elé érkezett 2022 áprilisában. Arra kellett választ találniuk, hogy az eredeti tervek szerint lezárják-e az előértékesítési fázist (PRE-SALE-t), vagy tovább folytatódik forrásgyűjtés mindaddig, amíg az erőmű elindul és listázásra kerül a token.

Még egy másik dátum úgyszintén a levegőben lóg, de ne rohanjunk előre, lássuk mit tett le eddig a projekt az asztalra:

Február 11-én birtokukba vették a Győr-Moson-Sopron megyei Felpéc közelében található biogázüzemet. (LINK)

Ez messze a legjelentősebb lépés, amit a csapat 2020 júliustól tervezett és elért. Erről az előző cikkünk még nem szólt, eddig csak zárt körben adtak hírt és az első nyílt napon (blog link) 20-an vettek részt. Ezzel a GWP az egyetlen olyan magyar kriptoprojekt, ami bányászhardver üzemeltetést ígér, mialatt biztosítanak a GWP token tulajdonosoknak áramforrást.

Azóta a kis csapat azon dolgozott, hogy összeszedje az erőmű dokumentációját, ami eddig nem állt rendelkezésre. Minden műbizonylatolt, CE-s igazolással alátámasztott, helyenként tűz- és robbanásbiztos formában, hogy az előírásoknak megfeleljenek. Ebben kaptak segítséget a NAV-tól, hogy a lefoglalt iratokba korlátozottan betekinthettek és a Kormányhivatal is elérhetővé tett bizonyos dokumentumokat.

Az üzembe helyezés következő lépése, hogy a tavaly lejárt érintésvédelmi, villámvédelmi és néhány szakhatósági engedélyüket frissítsék, aztán a gáz, villamos és építési fennmaradási engedélyeket és terveket benyújtsák a használatbavételi engedélyhez. Ezután jöhet a próbaüzem, ami azt jelenti, hogy szakaszosan áramot fognak termelni, először a hálózatra.

Sándor Bence – a GWP ötletgazda – szerint:

“Örömmel adunk bepillantást a folyamatokba azért, hogy mindenki számára világos legyen, napról-napra a projekt sikerén dolgozunk. Egy erőmű beindítása nem gyerekjáték, idő- és pénzigényes folyamat, és ezért döntöttünk a PRE-SALE folytatása mellett. Szeretnénk felelősségteljesen és pontosan időzítve kihasználni a projektben rejlő potenciált akár még nemzetközi szinten is.

Ez nem azt jelenti, hogy amikor már teljes kapacitással üzemelünk, csak akkor listázzuk a tokent DEX-eken, és nem április végén. Inkább két komolyabb bejelentés, mint pl. használatbavételi engedély megkapása, vagy próbaüzem elindítása stb. között tervezzük.”

A legfontosabb kérdés bányászoktól: mikor indul az erőmű és mikor telepíthetem be a gépeimet?

Erre egyöntetű állásfoglalása van a projektnek: “Ez nem így működik, nem adunk ingyen ebédet, ez üzlet mindkét félnek! Azt az áramot, amit mi a piacon eladhatunk 70-90 Ft körül (forrás: HUPX), azt nem fogjuk átadni a Bitcoin, Ether és egyéb kripto bányászoknak 20 Ft-ért – 0,06 GWP/BUSD-nél jár jelenleg a PRE-SALE. Ez a lehetőség csak azoknak jár, akik a PRE-SALE-ben bevásároltak, így az első 3 évben csak nekik lehet bent bányászgépük, és csak annyi kapacitást kapnak meg, amennyit le is kötnek maguknak a GWP token megvásárlásával.”

Az 1 GWP token beválthatóság 1 kWh-ra megmarad a weboldal szerint a DEX-es időszakban is, de a foglaló rendszerben az elhelyezés lehetősége csak 3 év múlva nyílik újból meg. A ki nem töltött helyek után a projekt természetbeni osztalékot fog fizetni (azaz tokent kapnak a HODL-erek) azoknak, akik rendelkeznek a tokenükkel, de nem váltják be.

A Bscscan.com szerint az eladásra kínált 60.000.000. db-ból csak 4.570.435 GWP-t fognak kiosztani, ami 200 kW-ot takarja. Kb 42 kW-nyi azaz több mint 1 millió GWP token már elfogyott. ITT és ÍGY lehet vásárolni még tokent és a gépeknek helyet foglalni.