Minden képzelet felülmúl az, ami Lengyelországban történik

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy az európai gáz- és villamosenergia-árak elképesztő emelkedése közepette a Deutsche Bank azt jósolta, hogy a német háztartások egyre nagyobb része fog tűzifát használni fűtésre, és ez az előrejelzés úgy tűnik, hogy önbeteljesítő lett, mivel a tűzifára vonatkozó német Google-keresések azóta robbanásszerűen megugrottak.

De míg a németek még mindig csak a virtuális térben “keresnek”, addig számtalan lengyel számára a keresés túlságosan is valóságos.

A Reuters szerint Lengyelországban, ahol még mindig a késő nyári hőségben sütkéreznek, már több száz autó és teherautó áll sorba a Lubelski Wegiel Bogdanka szénbányánál, miközben a téli hiánytól félő állampolgárok napokig várakoznak a kommunista időkre emlékeztető végeláthatatlan sorokban, hogy feltöltsék fűtőanyaggal készleteiket a közelgő hideg tél előtt.

Az 57 éves Artur kedden a kelet-lengyelországi Swidnikből mintegy 30 km-t utazott a bányáig abban a reményben, hogy több mázsa szenet vásárolhat magának és családjának.

“A mosdókat ma állították fel, de nincs folyóvíz” – mondta, miután három éjszakát töltött a kis piros ferdehátú autójában a teherautók, pótkocsikat vontató traktorok és személyautók kígyózó sorában. “Ez minden képzeletet felülmúl, az emberek az autóikban alszanak. Emlékszem a kommunista időkre, de eszembe sem jutott, hogy valami még rosszabbbra térhetünk vissza”.

Artur háztartása egyike annak a közel 4 millió lengyelországi háztartásnak, akik szénnel fűtenek (igaz, ezek a háztartások valószínűleg jobb helyzetben vannak, mint azok, amelyek a földgázra támaszkodnak, amelynek ára naponta 10-20%-kal emelkedik). Sajnos nekik is hasonló áremelkedéssel kell szembenézniük, miután Lengyelország és az Európai Unió embargót rendelt el az orosz szénre. Lengyelország áprilisban azonnali hatállyal betiltotta a vásárlásokat, a közösség pedig augusztusban blokkolta a szénimportot.

Míg Lengyelország évente több mint 50 millió tonnát termel saját bányáiból, az importált szén – amelynek nagy része Oroszországból származik – sokkal alacsonyabb áron volt elérhető.

A megugró kereslet arra kényszerítette Bogdankát és a többi, állami irányítás alatt álló bányákat, hogy a magánfogyasztóknak akár online is korlátozott mennyiségben kínálja a szenet. A bánya pénteken mintegy 250 háztartás számára tervezett szenet adni. A mennyiségi korlátozások célja az, hogy megakadályozzák a felhalmozást és a feketepiaci haszonszerzést.

A helyi szénbányák is nehéz helyzetbe kerültek

Mint minden lengyel szénbánya, Bogdanka is jellemzően erőműveknek adja el a kitermelt szén nagy részét. Tavaly a termelésének kevesebb mint 1%-át adta el egyéni ügyfeleknek, így nincs meg a logisztikája ahhoz, hogy közvetlenül a kiskereskedelmi vásárlóknak értékesítse a szenet.

Lukasz Horbacz, a Lengyel Szénkereskedő Kamara vezetője szerint az orosz import csökkenése januárban kezdődött, amikor Moszkva a vasutat katonák szállítására kezdte használni.

“A hiány fő oka azonban az azonnali hatállyal életbe lépett embargó. Ez felforgatta a piacot” – mondta a Reutersnek. A Weglokoks, a kormány által a más országokból származó import fellendítésével megbízott állami szénkereskedő szóvivője nem kívánt nyilatkozni, míg a klímavédelmi minisztérium nem volt elérhető. Kormányzati tisztviselők többször is azt mondták, hogy Lengyelországnak elegendő tüzelőanyag áll rendelkezésére a kereslet kielégítésére.

Az elmúlt években Lengyelország volt a leghangosabb kritikusa az EU éghajlat-politikájának, miután az ország villamosenergiájának 80%-át a kitermelt szénnel állítja elő. A széntermelés azonban folyamatosan csökken, mivel a mélyebb szinteken történő bányászat költségei egyre magasabbak. A szénfogyasztás többnyire stabil maradt, ami az import fokozatos növekedését eredményezte. Lengyelország 2021-ben 12 millió tonna szenet importált, amelyből 8 millió tonna Oroszországból származott, és amelyet a háztartások és a kisebb cégek használtak fel.

Júliusban Lengyelország utasított két állami irányítású vállalatot, hogy importáljanak több millió tonna tüzelőanyagot más forrásokból, többek között Indonéziából, Kolumbiából és Afrikából, és támogatásokat vezetett be a háztulajdonosok számára, akik a szén árának tavaly téli megduplázódásával vagy megháromszorozódásával szembesülnek.

“A fűtésre szenet használók akár 60%-át is érintheti az energiaszegénység” – mondta Horbacz.