Mindenkinek fájni fog Oroszország SWIFT-ből való kizárása

Nem sokkal azután, hogy a nyugati vezetők olyan példátlan szankciókkal sújtották Oroszországot, amilyeneket a világ még nem látott – beleértve az orosz bankok  SWIFT-rendszerből való kirakását, valamint az orosz központi bank eszközeinek és tranzakcióinak befagyasztását – a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon elmagyarázta, hogy milyen borzasztó következményei lehetnek ezen lépéseknek nemcsak az oroszokra, hanem mindenki másra nézve is.

A Bloomberg TV-nek adott interjújában a világ legnagyobb bankjának vezérigazgatója elmondta, hogy “a SWIFT-nek számos kerülőútja van, így különböző eszközök vannak, amelyeket különböző okokból használunk”.

Bár a SWIFT-szankciók azt jelentik, hogy a vállalatok nem használhatják a fizetési rendszert az érintett orosz szervezetekkel való üzletkötésre, Dimon szerint ettől még üzletet köthetnek velük. Valójában ez olyan egyszerű, mint elküldeni egy e-mailt a fizetési utasításokkal, mivel a SWIFT valójában egy üzenetküldő rendszer maradványa egy letűnt korszakból.

Dimon azt is elmondta, hogy az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárása minden országra negatív hatással van.

“Milyen országoknak ártasz? Melyek lesznek azok, akik kerülő utakat fognak alkalmazni?” – mondta Dimon.

Amint arról még múlt pénteken a Bloomberg beszámolt, a JPMorgan azon Wall Street-i cégek közé tartozott, amelyek azt tanácsolták Washingtonnak, hogy ne rúgja ki Oroszországot a SWIFT-ből, azzal érvelve, hogy ennek messzemenő következményei lehetnek, amelyek árthatnak a világgazdaságnak, és alááshatják a szankciók célját.

Dimon szerint a dollár (és az euró) tartalékvaluta státuszát is veszélyeztetheti ez a lépés.

“Az USA egyedülálló helyzetben van, hiszen a dollár globális tartalékvaluta, amely a nemzetközi kereskedelem és a devizatranzakciók jelentős részét támogatja, ugyanakkor a végrehajtó hatalomnak az IEEPA-n keresztül meglehetősen széles mérlegelési jogkört biztosít az amerikai tőkeáramlás korlátozására biztonsági aggályokra hivatkozva. A dollár széles körű használata a nemzetközi piacokon például lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy a pénzpiaci csatornákon keresztül befolyásolja külpolitikai céljait, és bizonyos reputációs előnyökkel is járhat. E hatalom túlzott használata azonban arra kényszeríthet más szereplőket, hogy megpróbálják helyettesíteni a dollárral folytatott tranzakciókat, ahogyan azt Oroszország a korábbi szankciókat követően bizonyos mértékig már meg is tette.”

A Bloomberg elemzői a SWIFT-tel kapcsolatban úgy fogalmaztak:

“A közvetlen járulékos károkon kívül az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből hosszabb távú következményekkel járhat a nemzetközi pénzügyekre nézve. Mint minden hálózat esetében (gondoljunk csak a Facebookra), a SWIFT értéke az azt használó bankok számától függ. Ennek érdekében a szervezet a semlegesség fenntartásával igyekszik a lehető legszélesebb körű részvételt ösztönözni. Egyedül Irán, amely pénzügyileg már eleve elszigetelt volt, került lekapcsolásra. Oroszország példája másokat – például Kínát – is arra ösztönözhet, hogy alternatívák felé forduljanak, ami a fizetési rendszert felaprózhatja, és potenciálisan még az amerikai dollár globális tartalékvalutaként való dominanciáját is alááshatná. Elképzelhető egy olyan jövő is, amelyben a rivális nemzetek hasonló pénzügyi fegyvereket fordítanak az USA ellen.”

A nyugati vezetőknek tehát óvatosan kellene viszonyulni a kérdéshez. Ha Oroszországot teljesen kizárják a SWIFT-ből, akkor az orosz olaj-, gáz- és egyéb nyersanyagok szállítása összeomolhatna, a külföldi hitelezők súlyos veszteségeket szenvednének el, és még a Putyin intézkedéseit megvető és emigrálni akaró oroszok is kénytelenek lennének pénzmosási technikákhoz folyamodni, hogy pénzüket kivigyék az országból. Putyin könnyen lehet, hogy egy ilyen kizárást háborús cselekményként értelmezne, és ennek megfelelően reagálna.

A nyugati országok nagy vágya, hogy valami merész szankciót vessenek ki, de óvakodniuk kellene attól, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyeket később megbánnak.

Az, hogy Putyin a SWIFT-ből való kirúgást háborús cselekményként értelmezi-e még nem tudni, de egy dolog világos: hétfő reggel a SWIFT kínai változatának – a Cross-Border Inter-Bank Payments System (CIPS) – részvényei kilőttek.