Mindenkit elhallgattattak, most viszont lehullt a lepel a COVID eredetéről

A közösségi óriások és szervezetek elhallgattatták a koronavírus „laboratóriumi szivárgás elméletét”.  Most viszont lehullt a lepel, a WHO vezetője ugyanis titkon arról beszél, valóban emberi hiba okozta a világjárványt.

Azzal, hogy azt állították, vagy akár csak megkísérelték megtagadni azt a lehetőséget, miszerint a koronavírus egy kínai laboratóriumból származik, rengeteg intézmény követte el élete talán egyik legnagyobb baklövését. A közösségi médiaóriások az emberek véleményét összeesküvés-elméletnek bélyegezték, meglátásukat betiltották, és csak a „hiteles forrásokkal” alátámasztott információk közzététele volt megengedett.

Az egyik legbefolyásosabb „Covid-igazságbíró” az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt, mely szüntelenül állította, hogy a vírus még véletlenül sem természetes úton keletkezett. Gondolatmentét a közkedvelt óriásokra is ráerőltette, amiért 2020 áprilisában Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója kijelentette, hogy a minden olyan tartalmat betilt, amely ellentmond a WHO álláspontjának.

Most azonban fordult a kocka. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója ugyanis négyszemközt közölte az európai tisztviselőkkel, hogy szerinte a koronavírus a kínai laboratóriumból származik. A füles egy kormányzati szereplőtől érkezett, aki azt is elárulta, hogy a szervezet vezetője szerint a vírus egy „katasztrofális baleset” során láthatott napvilágot.

A tech óriások mossák kezeiket

Amikor először felmerült a vírus eredetével kapcsolatos gyanú, Kína határozottan tiltakozott a vádak ellen. A WHO akkoriban támogatta az állam álláspontját, és mivel a nyugati közösségi óriások is a szervezet perspektíváját szorgalmazták, azokat a felhasználókat és médiaszereplőket, akik kételkedni mertek, az „összeesküvés-elméletek híveinek” bélyegezték. Egy hónapja egyébként még maga Tedros is azt magasztalta, hogy „egyelőre nem tudják a választ arra, hogy a koronavírus honnan származik”.

A jég azonban már egy évvel ezelőtt megtört, amikor is az USA bejelentette, hogy hírszerző szervei vizsgálják a „laboratóriumi szivárgás elméletét”. A Facebook ezt követően hirtelen feloldotta a világjárvány körüli konspiráció tilalmát, és utat adott a szólásszabadságnak. A gyanú tehát úgy tűnik, beigazolódott, a tech óriások azonban – ahogyan az lenni szokott – mossák kezeiket.