Mit rejteget a világ legnagyobb titkos hadserege a Pentagon ügynökeivel?

Az amerikai titkos hadsereg hatalmas katonatömegeket, civileket és vállalkozókat mozgat meg és használ fel küldetéseire, sőt még a közösségi médiát is előszeretettel manipulálja – állítja a Newsweek. Vajon milyen érzékeny információkat rejtegetnek, és mi lenne a világgal, ha minden adat nyilvánosságra kerülne?

A két éven át tartó nyomozás után a kirendeltség arról számolt be, hogy az amerikai titkos hadsereg körülbelül 60 ezer emberből áll, és sokak közülük hamis személyazonosságot használnak megbízatásuk teljesítéséhez. A Pentagon ügynökei, mint kiderült, a való életben és az interneten is jelen vannak, némelyikük pedig még magánvállalkozásokba és jól ismert cégekbe is befurakodott.

A brutális nagyságú haderő a hírek szerint tízszerese a CIA titkos szolgálatának, ezzel együtt pedig elnyerte a „valaha ismert legnagyobb titkos hadsereg” címet, valódi nagysága és hatásköre azonban továbbra is szigorúan őrzött titok. Minden bizonnyal még az USA Kongresszusa sem látja teljesen át a titkos hadsereg politikáját még akkor sem, ha annak folyamatos fejlesztése egyáltalán nem egyszerű, hiszen „kihívást jelentenek számukra az Egyesült Államok törvényei, a genfi egyezmények, a katonai magatartási kódex és az alapvető felelősségvállalás is”, állítja a hírportál.

A titkos haderő körülbelül felét állítólag olyan különleges személyzet alkotja, akik közül sokan terroristákra vadásznak a háborús övezetekben, és olyan „titkos forrópontok” helyszínein dolgoznak, mint például Észak-Korea és Irán. A hadsereg másik legnagyobb részét pedig a katonai hírszerzés szakemberei alkotják.

Befolyásolnak, manipulálnak: kik ők?

A Pentagon titkos erőinek leggyorsabban fejlődő és növekvő csoportja online működik. Ezek a „számítógépes harcosok” hamis személyazonossággal lépnek be a virtuális világba és gyűjtenek információkat, valamint előszeretettel vesznek részt a „közösségi média befolyásolására és manipulálására irányuló kampányokban”.

A kirendeltség szerint a titkos haderő 130 magánvállalatra és több tucat kevésbé ismert és titkos kormányzati szervre támaszkodik működése fenntartása érdekében. A vállalatok a dokumentumok hamisítása és álruhák elkészítése mellett évente több mint 900 millió dollárral járulnak a titkos hadsereg finanszírozásához.

Míg a Pentagon ügynökei többnyire radar alatt maradnak, a történelem során már többször leleplezték tevékenységeiket. 2013-ban például Ryan Fogle amerikai „diplomatát” tartóztatták le Oroszországban, mivel állítólag orosz állampolgárokat akart ügynöknek beszervezni. Az eset elég komoly médiavisszhangot kapott és kiderült, hogy a férfinál számos kémfilmbe illő felszerelést találtak, többet között parókákat, napszemüvegeket, moszkvai utca térképet, iránytűt, valamint egy régi Nokia telefont. Egy szakértő szerint azonban, a régimódinak tűnő telefon egy igencsak kifinomult kommunikációs eszközt rejtegetett…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.