Mussolini és a black pass – embereken kísérleteztek, ezrek haltak meg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1925 és 1929 között Mussolini két ellentmondásos, párthoz tartozó kutatót felhatalmazott arra, hogy a szakmai etika minden szabályát megsértve nagyszabású kísérletet végezzen több ezer szegény és kiszolgáltatott emberen. Olaszországban sokan ehhez az időszakhoz hasonlítják a mostani COVID helyzetet is. Akkor a malária miatt vezettek be korlátozásokat és teszteltek vakcinát az embereken, most a koronavírus miatt. Green pass vagy Black pass: van különbség?

Itáliában nemrég bejelentette Mario Draghi, hogy augusztus 6-tól bizonyos szolgáltatásokat (pl. étterem és bár zárt tere, múzeum, mozi, színház, fürdő stb.) csak az Európai Unió által jóváhagyott ún. Green pass-szel lehet igénybe venni. Sokan fellázadtak a döntés ellen, és egészségügyi diktatúrát kiáltottak, ami Olaszországban nem először következne be, hiszen a fasizmus vezetőjének Benito Mussolininek a diktatúrája is hasonló lépést tett. Akkoriban a Covid helyett malária volt. 1925-ben pedig a hatalmon lévő Duce a visszatérő járványok ürügyén két kutatót, Giacomo Peronit és Onofrio Cirillót felhatalmazta arra, hogy a szakmai etika minden szabályát megsértve nagyszabású kísérletet végezzenek több ezer szegény és kiszolgáltatott ember kárára.

Ők ketten egy kétezer fős, a dél-olaszországi Puglia és Toszkána maláriás területein dolgozó munkáscsoportot választottak ki és higanyt adtak be nekik, egy olyan anyagot, amelyet a tudományos közösség és a Felsőbb Egészségügyi Tanács már széles körben elutasított. A kísérlet célja a rezsim törekvéseivel összhangban az volt, hogy bebizonyítsa, Olaszország képes gyógyítani a maláriát anélkül, hogy külföldi országoktól kellene függenie.

Iszonyú emberi kísérletek, több ezer halott

A bátor elvtársak két csoportra osztották a csak tengerimalacként csúfolt embereket. Az elsőt hagyták megfertőződni, azaz mindenféle védelem nélkül a szabadban, szúnyogokkal fertőzött környezetben dolgoztatták őket, hogy megértsék, hogyan fejlődik a betegség természetes módon az emberi szervezetben. A másodiknak izomba adott higanyinjekciót adtak. Azt nem tudni pontosan, hány áldozatot és mennyi szenvedést okozott a merész kísérlet, bár Peroni azt állítja, hogy az eredmények “pompásak” voltak, olyannyira, hogy azt javasolta, hogy higanyt adjanak az egész olasz hadseregnek. A Consiglio Superiore di Sanità ellenkező véleményen volt: a kísérletben résztvevők mind megbetegedtek, és a beadott higany teljesen hatástalannak bizonyult.

De a fasizmus számára ezek csak elhanyagolható részletek voltak, apróságok a nemzet magasabb rendű érdekeihez képest. Kétségbeesett munkanélküliek és volt katonák tömegei követték a rezsim felhívását egész Olaszországból, és elözönlötték a már korábban említett területeket, ahol bizonytalan és katasztrofális higiéniai körülmények között vertek tábort, és embertelen megpróbáltatásoknak vetették alá magukat a szúnyograjok közepette, hogy a nagy vezér kísérletének eleget tegyenek. Ezrével haltak meg tuberkulózisban és természetesen maláriában. De kit érdekelt, hisz Mussolini elégedett volt és ez volt a lényeg.

Orvosok, tanárok, aktivisták és pártvezetők lázadtak fel később a diktátorral szemben és minden erejükkel azon voltak, hogy a nép szemét felnyissák. A higany hatástalanságára hívták fel a figyelmet és próbálták a kinin nevű hatóanyagot népszerűsíteni. Ezeket az ellenséges hangokat Mussolini próbálta elhallgattatni, hiszen az egy galád, aki a nagy Duce-val szemben fel meri emelni a hangját?! A vezér mindenbe beleszólt, a tudományba és az egészségügybe is, sokszor nevezték a párton belül a Nagy Orvosnak, holott soha nem tanult orvoslást.

Ha valaki azt mondta, hogy a vezér nem ért a maláriához, sem más betegséghez és azok kezeléséhez, az illető gyorsan Black pass-t kapott és mehetett Ventotenére, mely az emberi megaláztatás színhelyévé vált, mint politikai fogolytábor…

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.