Nagyobb biztonságot élvez a Covid ellen az, aki nincs beoltva?

Egy új tanulmány szerint a természetes immunitás továbbra is jobb védelmet nyújt a súlyos betegségekkel szemben, mint a COVID-19 vakcinák.

A COVID-19 fertőzést túlélő, oltást nem kapott emberek kiemelkedően magas védettséggel rendelkeztek a súlyos vagy halálos kimenetelű COVID-19 ellen – állapították meg katari kutatók.

“Az elsődleges fertőzés hatékonysága a súlyos, kritikus vagy halálos COVID-19 újrafertőződéssel szemben 97,3% volt, függetlenül az elsődleges fertőzés vagy az újrafertőződés változatától, és nem volt bizonyíték a csökkenésre. Hasonló eredményeket találtak az 50 éven felüliek alcsoportos elemzéseiben is”. Állapította meg Dr. Laith Abu-Raddad, a Weill Cornell Medicine-Qatar munkatársa és kollégái, miután megvizsgálták a hosszú távú természetes immunitást a nem oltott embereknél.

Ez az arány magasabb, mint a COVID-19 vakcinák által nyújtott védelem, más tanulmányok és valós adatok szerint.

Svéd kutatók májusban konstatálták, hogy két adag vakcina mindössze 54 százalékban volt hatékony a COVID-19-et okozó vírus Omicron-változata ellen.

Dél-afrikai tudósok eközben azt találták, hogy az AstraZeneca és a Pfizer vakcináinak hatékonysága eleinte 88 százalékon tetőzött, majd gyorsan 70 százalékra vagy az alá csökkent.

A katari csoport arra jött rá, hogy a természetes immunitás az ember első fertőzése után “nagyon erős marad, és nincs bizonyíték a gyengülésére, függetlenül a változattól, több mint 14 hónapig”.

A tanulmányt a szakértői véleményezés előtt a medRxiv weboldalon tették közzé.

Csak ámítás volt, hogy teljes védelmet nyújtanak a vakcinák

A vakcinák idővel mind a fertőzéssel, mind a súlyos megbetegedésekkel szemben gyengültek. Ez a ”booster” adagok beadását célzó ajánlásokat váltotta ki. Így történt az, hogy egyes amerikaiak 10 hónapon belül öt adagot is kaptak.

Egykor azt állították, hogy a vakcinák közel 100 százalékos védelmet nyújtanak a tüneti fertőzéssel szemben. Ma már az Omicron megjelenését követően rövid idő elteltével, még a booster adagok után is kevesebb mint 50 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben.

Az Omikron előtti elsődleges fertőzés az Omikron előtti újrafertőződéssel szemben a tanulmány szerint 90,5 százalékos volt, és a 16. hónapig 70 százalék körül maradt. Az újrafertőződéssel szemben azonban az Omicron előtti elsődleges fertőzés csak 38 százalékos hatékonyságú volt.

A modellezés 18 hónapra nulla százalékos védelmet mutatott.

“Az Omicron alváltozatok elleni oltási immunitás kevesebb, mint 6 hónapig tart. Ezzel szemben az Omicron előtti természetes immunitás, kicsit több mint egy évig is tarthat” – írták a szakértők.