Nagyon magas élelmiszerárak várhatók az extrém időjárás miatt

Németországban többszáz életet követelő és óriási károkat okozó vihart és áradást, Nyugat-Amerikában sosem látott hőséget, Brazíliában pedig sok évtized leghidegebb fagyát láthattuk az elmúlt hetekben. Az extrém időjárás olyan szinten felemelheti az élelmiszerárakat, mint korábban soha; a klímaváltozás miatt pedig várhatóan ez lesz az új normál.

Az extrém időjárás egyre hosszabb ideig maradhat egy helyen

Húsz éve nem volt ilyen hideg Brazíliában, a nulla fok alá zuhanó hőmérséklet pedig óriási csapást jelentett a farmerek számára. De nem csak ők fogják megérezni ennek hatását, hanem a világ összes kávéfogyasztója is: már most elkezdett ugyanis emelkedni a kávé ára globális szinten.

A kávébab azonban nem az egyetlen vesztese a hetek óta a világ minden táján jelen lévő extrém időjárásnak. Amerika középső vidékein a kukoricatermelés sínylette meg a szokásosnál is forróbb és szárazabb nyarat, míg Európában a viharok és áradások vezethetnek a termés gombás megbetegedéséhez.

A Bloomberg által megkérdezett Jennifer Francis szerint, aki a Woodwell klímakutató központ egyik vezető tudósa, a jet streamek, azaz magyarul futóáramlás viselkedése az egyik fő ok az extrém időjárás mögött.

A jet streamek azok az akár több ezer km hosszú, viszonylag keskeny és szűk keresztmetszetű áramlások, amelyek a Föld felszínétől kb. 10 km-re helyezkednek el, és kisebb megszakításokkal a teljes Földet körbefutják. Ezek az áramlatok a frontok, a ciklonok és a különböző csapadékrendszerek kialakulásával is kapcsolatban vannak.

„A jet streamek maguk az időjárás – ők alakítják ki, ők irányítják azt,” – mondta Francis. „Néha ezek nagyon csavart formát vesznek fel. Amikor azt látjuk, hogy nagy kilengései vannak északra és délre, akkor tudjuk, hogy szokatlan időjárást fogunk látni.”

Amikor ugyanis a jet stream túlságosan kicsavarodik észak-déli irányba, akkor a meleg levegő is távolabbra jut északon, a hideg pedig délen. Még nagyobb probléma, hogy ezek a pontok akár hosszú napokig vagy hetekig is egy helyben maradhatnak, ahelyett hogy csak néhány óráig tartózkodnának ott. Így az esőzések és a hőhullámok is elnyúlnak.

Nagyon magas élelmiszerárak várhatók az extrém időjárás miatt
A jet streamek vizualizálva. Forrás: NASA MERRA adatbázisa

Az élelmiszerárak már most rekordmagasak

Az extrém időjárás eredménye már most kézzel fogható a globális élelmiszerárak esetében is. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megalkotott élelmiszerár index rekordmagasan áll, bár májushoz képet júniusban minimális csökkenést tudott produkálni. A tavaly ilyenkori szinthez képest azonban csaknem 34%-os növekedést láthatunk.

Az elképesztő sebességgel inflálódó élelmiszerárak pedig nagyon hamar és nagyon komoly társadalmi problémákhoz vezethetnek; ahogy azt alig egy évtizede már az arab országokban is láthattuk. De nem csak a Közel-Kelet országait, hanem a fejlődő országokat világszinten is súlyosan érinti majd az élelmiszerárak növekedése. Ezekben az államokban a társadalom jelentős része bevételének jóval nagyobb százalékát költi élelmiszerre, mint a fejlett országokban.

A legaggasztóbb azonban ez: a szokatlan hőségek, esőzések, viharok és a magas élelmiszerárak minden jel szerint még sokáig maradni fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.