Az USA-ban a nagy testvér már a tartalomfogyasztók adatait is látni szeretné

Nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi, de főleg az amerikai sajtóban és az újságírószövetség körében, hogy az FBI bekérette az USA Today magazin olvasóinak az adatait egy nyomozásra hivatkozva.

Az FBI által kiadott idézés szerint tudni akarták az összes olyan olvasónak az IP címét és mobilazonosítási adatait, akik elolvastak egy február 2-án megjelent cikket a magazinban. A szóban forgó cikk egy lövöldözésről szólt. Az incidens során két FBI ügynök vesztette életét, három ügynök pedig megsebesült, amikor egy letartóztatást akartak végrehajtani Florida államban. Az FBI az idézést már áprilisban megküldte a portál szerkesztőségének, de csak most lett publikus a sztori, miután az USA Today anyavállalata, a Gannett fellebbezést nyújtott be ellene a bíróságon.

Az idézés szerint az FBI-nak a bűnügyi nyomozáshoz volt szüksége az információra. A nyomozóiroda azonban nem részletezte, hogy mire akarták felhasználni az adatokat. A Gannett által beadott fellebbezés azt kérte, hogy a bíróság semmisítse meg az idézést arra hivatkozva, hogy az ilyen jellegű kérések szembemennek az Igazságügyi Minisztérium által kiadott irányelvekkel, amiknek a médiacégeknek meg kell felelni. A vállalat ügyvédje kiemelte: “Az FBI nem tartotta be az USA Legfőbb Ügyészségének az előírásait, amik a médiavállalatokra vonatkoznak. Pedig azt Biden elnök is megerősítette, hogy az adminisztrációja tiszteletben fogja tartani ezeket az előírásokat.”

FBI tiltakozás nagy testvér USA

A nagy testvér az USA-ban mindent látni akar

Az USA Today újságírója, Maribel Perez Wadsworth szerint arra kényszeríteni az újságokat, hogy adják ki a weboldaluk látogatóinak az adatait szembe megy az Alkotmány első cikkelyével. Kiemelte azt is, hogy “az USA Today megtesz mindent azért, hogy megvédje az újság és olvasói közötti kapcsolatot és bizalmat.”

Az érintett cikk egy letartóztatásról szólt. Az FBI ügynökei a floridai Sunrise-ben el akartak fogni egy gyanúsítottat, akik gyermek pornográf tartalmakat terjesztett. A lakás pontos címet a gyanúsított IP címe alapján találták meg. A lakásban tartózkodó férfi azonban tüzet nyitott az FBI ügynökökre, akik közül kettő meghalt, három pedig megsebesült. A gyanúsított utána magával is végzett.

Az eset azért is keltett nagy felháborodást, mert a Trump éra alatt az Igazságügyi Minisztériumot sok támadás érte, amikor kiderült, hogy a Trumpot kritizáló újságírók adatait és telefonhívásait akarták bekéretni.

Azonban úgy tűnik, hogy a felháborodás hatására a FBI meggondolta magát, és visszavonta az idézést. Az indoklásuk szerint a szövetségi nyomozóiroda más eszközökkel be tudta azonosítani a gyanúsítottat, és már nem volt szüksége az olvasók adataira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.