Napi agyrém: Olaszországban középkori adóval sújtják a lakosokat

Olaszország egy csendes, festői szépségű kis városában, San Felice Circeo-ban élő lakosok nyugalmas mindennapjait nemrégiben egy svájci arisztokrata leszármazottjai zargatták meg. Az örökösök ugyanis úgy döntöttek, felélesztik a múltat, és a város polgárait azzal vádolták meg, hogy több ezer euróval tartoznak egy rég elfelejtett középkori illeték miatt.

Utazzunk tehát vissza a múltba, egészen pontosan 1898-ig, amikor egy svájci báró, Giovanpaolo James Aguet megvette az illetékhez való jogot, az akkoriban úgynevezett hűbérbirtokot. Abban az időben ugyanis a feudalizmus rendszere uralkodott, mely a föld birtoklásán alapult. Évszázadokra visszatekintve ezen hűbérbirtok az Olaszország nagy részét uraló pápai állam, majd az 1860-as években létrejött Olasz Királyság, végül pedig a báró tulajdonába tartozott.

Abszurd vagy sem?

Felróva a múltat, a svájci báró hat örököse úgy döntött, éves díjat szándékozik felszámolni a tengerparti város ingatlanjaira, követelve az elmúlt öt év hátralékát is, mely egyes esetekben a 35 ezer eurót (kb. 12 millió forint) jelent. A tartozás körülbelül 1500 helyi lakost érinti, akik úgy tűnik, nem adják könnyen magukat, és felvették a harcot a múlttal:

Abszurd, hogy olyan feudális jogokról beszélünk, melyeknek évszázadokkal ezelőtt teljesen el kellett volna tűnniük. – nyilatkozta Mario Montalbano, egy helyi érintett – Szerveződünk. A csata csak most kezdődik.” Elmondta továbbá, hogy az illetéket már legalább 60 éve nem vetették ki, és a bárok „pénzszűkében” biztosan csak „most ébredtek rá”.

A feudális rendszer a mai világban valóban szokatlan, és még a parlamentnek is nehéz egyértelmű döntést hoznia mindezzel kapcsolatban. Tavaly a képviselők például megkérdezték a gazdasági minisztert, hogy vannak-e egyáltalán legális utak a „teher” megszüntetésére. Mindezzel szemben Bianca Maria Menichelli, az örökösök ügyvédje úgy véli, a hűbérbirtok egyáltalán nem anakronisztikus:

Nem elmaradott ragaszkodni a törvényes jogok gyakorlásához, még akkor sem, ha azok évszázadokra nyúlnak vissza. mondtaEzeket a jogokat akkor tartották fenn, amikor a pápai államból Olasz Királyság lett. Mindez teljesen törvényes – nem ők találták ki.”

Valljuk be, egyikünk sem lenne most a város lakói helyébe. Ha pedig már évszázadokkal ezelőtti múltról van szó, érdemes megemlíteni, hogy a város Circe-ről, egy bosszúálló varázslónőről kapta a nevét, aki a legenda szerint Odüsszeusz embereit disznóvá változtatta, amikor visszatért a trójai háborúból.

Azt hiszem, még Circe is felháborodott volna a család kérésén. – mondta Montalbano – Reméljük, varázsol egyet-kettőt nekik.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük