NATO főtitkár: Kína felemelkedése meghatározó a szövetség számára

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) egyre nagyobb figyelmet kíván Ázsiára fordítani, hogy segítse az Egyesült Államokat Kína szuperhatalommá válásának lassításában. A Münchenben tartott pénteki NATO biztonsági konferencián Jens Stoltenberg főtitkár (képen) kijelentette, a szövetség agendája prioritásként kezeli Kínát.

“Kína felemelkedése egy meghatározó probléma a transzatlanti közösségnek. Potenciális következményekkel a biztonságunkra, jólétünkre és életvitelünkre,” nyilatkozta Stoltenberg. “Ezért fontos, hogy a NATO mélyítse a kapcsolatait a közeli partnereinkkel, mint Ausztráliával és Japánnal, új partnerségeket kössön a világ számos pontján.”

A NATO 2020 végén adta ki jelentését, ami felszóltja a szövetség tagjait, hogy fordítsanak fokozottabb figyelmet Kínára. A jelentésben szintén kihangsúlyozták a feszesebb kapcsolatok kiépítését Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, elsősorban Japánnal, Ausztráliával, Dél-Koreával és Új-Zélanddal.

A jelentésben felmerült egy potenciális partnerség Indiával is, az ország, ami mellett az Egyesült Államok egyre komolyabban elkötelezi magát a katonai együttműködések területén.

Az Egyesült Államok, Japán, India és Ausztrália már most rendelkezik egy lazább dialóguspanellal, a Quad-dal, aminek mélyítését NATO-szinten is igyekeznének elérni. A Négyoldalú Biztonsági Dialógus, avagy Quad, lehet egy napon a NATO ázsiai alternatívája, vélik geopolitikai elemzők.

Joe Biden szintén felszólalt a Münchenben rendezett virtuális konferencián hasonló következtetésre jutva Kínát illetően:

“… fel kell készülnünk egy hosszú távú stratégiai versenyre Kínával,”

“Ahogy az Egyesült Államok, Európa és Ázsia együttműködik a béke megőrzésében és a közös értékeink megóvásában a csendes-óceáni térségbeli jólétünk előmozdítása mellett, az komoly következményekkel járó vállalkozás lesz,” tette hozzá Biden.

Kapcsolódó:

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.