Nem disztópia, hanem valóság – Írország bemutatta az egészségügyi útlevelet

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sok ország vezetőjének fejében megfordult az ötlet, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén egészségügyi útlevelet ad ki. Persze már maga a felvetés is disztópikusnak tűnt, hiszen egy ilyen jellegű dokumentummal az államok csökkenthetnék a polgárok szabadságát, diszkriminálnák azokat, akik még nem fertőződtek meg a COVID-19-cel.

Az írországi Roqu Group mégis elindította az egészségügyi útlevél próbaverzióját. A vállalat szerint azért döntöttek az új típusú digitális útlevél kibocsátása mellett, hogy segítsék a COVID-19 tesztelését. A dokumentum a vállalkozások és a nagyközönség számára is elérhető lesz. A szoftvert integrálják a klinikailag validált koronavírus vizsgálati megoldásokkal. A cég úgy véli, hogy ezzel segítő kezet nyújthatnak a vállalkozásoknak és a lakosságnak is abban, hogy ismét nyugalomban, aggodalmak nélkül élhessék mindennapi életüket. A pilot verziót az egészségügyben, az oktatásban, a mezőgazdaságban és a logisztika ágazatában is tesztelni fogják. A tesztverzió kipróbálásra jelentkező vállalatok ingyenesen használhatják majd az alkalmazást. Ha a tesztek sikerrel járnak, az alkalmazást a gazdaság újranyitásának elősegítésére használják majd.

Besorolás a kockázat alapján

“A COVID-19 korlátozások miatt mindenki frusztrált és csalódott”, mondta Robert Quirke, a ROQU Group elnök-vezérigazgatója. „Az egészségügyi útlevél úgy lett megtervezve, hogy biztonsági hálót hozzon létre egy olyan helyen, ahol az még nem létezik. Továbbá lehetővé teszi az országok számára azt, hogy ellenőrzött közegben állhassanak talpra. Ez egy olyan innováció a világon, amelyet Írországban a legmagasabb színvonalon terveztek, és amely lehetővé teszi az üzleti élet és a társadalom számára a továbblépést”, magyarázta Quirke.

A vállalat szerint az alkalmazás által tárolt összes koronavírus-tesztet klinikailag érvényesítettek. Az alkalmazást természetesen egyelőre csak a COVID PCR-tesztekhez lehet használni, a jövőben állítólag más tesztekkel is kompatibilis lesz. A szakértők úgy vélik, hogy hamarosan az antitest teszteket is integrálják az applikációba, így könnyen követhető lesz, ki szerzett védettséget és ki nem, habár sok vita kering akörül, hogy létezik-e egyáltalán hosszú távú védettség. Az alkalmazást kibocsátó cég úgy véli, hogyha a próbaidőszak sikerrel zárul, akkor a jövőben a vállalkozásoknak nem kell majd bezárniuk, hiszen az egészségügyi kockázat alapján csoportokba lehet majd sorolni a munkavállalókat, és a fertőzött dolgozót könnyen ki lehet majd emelni a többi alkalmazott közül.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.