Nem hagyja annyiban Kína a TikTok és a WeChat amerikai betiltását

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kína nem hagyja annyiban a két népszerű alkalmazás, a TikTok és a WeChat blokkolását az Egyesült Államokban. Szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium olyan szabályokat ismeretett, amelyek a külföldi vállalatok tevékenységének korlátozására irányulnak, miközben tiltakozását fejezte ki az egyes kínai mobilapplikációt betiltását célzó amerikai döntés ellen.

A CGTN kínai hírportál közlése szerint a minisztérium a már korábban többször kilátásba helyezett “nem megbízható entitások listájára” vonatkozó szabályokat hozta nyilvánosságra. A listán olyan külföldi vállalatok, szervezetek és magánszemélyek szerepelnek, akik veszélyeztetik Kína nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődési érdekeit, vagy megsértik az elfogadott kereskedelmi alapelveket.

A minisztérium szombati közleménye szerint a listán szereplő entitásokat eltilthatják a Kínával folytatott import- és exporttevékenységtől. Nem fektethetnek be a Kínában és nem léphetik át még az országhatárt sem. 

A bejelentés egybeesik azzal, hogy vasárnap az Egyesült Államokban érvénybe lép az a határozat, amelynek alapján tilos lesz a WeChat és a TikTok kínai mobilapplikációk letöltése. A Google Play és az Apple Store törli az alkalmazásokat, amelyekre ezáltal nem érkeznek többé frissítések sem. A kínai kereskedelmi minisztérium tiltakozását fejezte ki a döntés ellen, és arra figyelmeztette Washingtont, hogy ha nem hagy fel az egyoldalú lépésekkel, akkor Peking kénytelen lesz komoly korlátozó intézkedéseket hozni a kínai vállalatok jogainak és érdekeinek védelmében.

“Az Egyesült Államok a hatalmát többször az említett vállalatok vadászatára és elnyomására használta fel alaptalan okokból. Ez súlyosan megzavarja a normális üzleti tevékenységet”– áll az online közleményben.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.