Nem jelenhetnek meg akármiben az uniós tisztviselők Ukrajnában

Megkezdődött az EU-Ukrajna csúcstalálkozó Kijevben, ahol az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítségnyújtás lesz a téma. Az esemény napirendje és a vendéglista mellett azonban egy belső szabályzat is kiszivárgott arról, hogyan kell öltözniük a részt vevő uniós tisztviselőknek.

A dress code: szokásos üzleti öltözet – mivel a katonai külsőt a házigazdák és Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök számára kívánják fenntartani, aki a hadsereg olívazöld színét tette meg háborús egyenruhának. Az eseményt szervezők úgy gondolják, az öltözködési szabályok nélkülözhetetlenek, és az orosz invázió ellen harcolók bár felvehetik a zöld pólót, egy uniós biztosnak azonban tartania kell magát az elegáns öltözethez.

Az uniós tisztviselők az elmúlt évben már találtak módot arra, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Ukrajnával. Ursula von der Leyen, az Európai Biztosság elnöke például az ukrán zászlóra emlékeztető, élénksárga és kék öltözékben jelent meg az EU helyzetéről szóló vita napján. Az öltözet szinte már „divattá” vált, amiért több EP képviselő ukrán színekbe tisztelgett a háborút vívó ország előtt.

Az előírások nem adtak magyarázatot az élénk színek betiltására, de az uniós diplomaták szerint mindez egybeesik azzal az elvárással, hogy a biztosok ne vigyék túlzásba a megjelenést, és maradjanak összhangban a politikai üzenettel. Az eseményre ugyanis pénzbeli támogatást és humanitárius segélyt igen, de Ukrajna EU-csatlakozására vonatkozó zöld lapot nem hoztak.

A jelentések szerint a csúcstalálkozó előtt nincs esély arra, hogy a biztosok átöltözzenek, ezért mindenkit arra kértek, hogy „kényelmes cipőben, valamint meleg kabátban érkezzenek.” A komfort a háttérbe került, a vonaton például hideg élelmiszert tartalmazó dobozokat osztanak ki. Mivel pedig a megjelenésre ilyen nagy gondot fordítanak, a tisztviselőket arra figyelmeztették, hogy minden fotónak támogatnia, nem pedig helyettesítenie kell azt a politikai üzenetet, amelyet az Európai Unió közvetíteni akar.