Nem jó hír: itt az első nukleáris torpedó az orosz tengeralattjáróhoz

Elkészültek az első nukleáris meghajtású torpedók az orosz mega-tengeralattjáróhoz. A Poseidon nevű fegyverekkel Oroszország nukleáris erejét szeretné bizonygatni a világnak.

Az orosz hajógyártók legyártották a Poseidon atomtorpedók teljes készletét, amelyet a Belgorod nukleáris megatengeralattjáró fog szállítani – közölte a TASS orosz hírügynökséggel egy védelmi minisztériumhoz közeli forrás.

A hajót “a közeljövőben” fogják megpakolni a fegyverekkel – állította a forrás, hozzátéve, hogy a fegyverrendszer különböző elemeinek, köztük a meghajtási rendszernek a tesztjei már befejeződtek.

A Poseidon egy fedélzeti atomreaktorral rendelkezik, és hasznos teherként nagy teljesítményű nukleáris robbanófejeket hordoz. Az első utalásokat a fejlesztésével kapcsolatban Oroszország 2015-ben tette közzé. A fegyver hivatalosan még nem áll hadrendbe.

A rendszert nehezen befogható tömegpusztító fegyvernek tervezték, amely képes megsemmisíteni stratégiai fontosságú haditengerészeti eszközöket, például katonai bázisokat, hajógyárakat és repülőgép-hordozókat is. Ha nukleáris háború törne ki, hatalmas károkat okozhatna a part menti városokban.

Bár a torpedóról kevés részletet hoztak nyilvánosságra, úgy tudni, hogy bevetéséhez speciális platformra van szükség. Az orosz hadsereg beszámolt arról, hogy akár négy, erre a feladatra konfigurált atom-tengeralattjáró építését tervezi.

Ezek közül az első, a Belgorod 2019-ben készült el, és tavaly júliusban állt hadrendbe. Nem világos, hogy hány Poseidon torpedót tud szállítani egyetlen tengeralattjáró, de egyes feltételezések szerint akár hatot is hordozhat, mások úgy vélik, akár nyolcat is bevethet egyetlen hajó.

A Belgorod a jelentések szerint 30 ezer tonna vízkiszorítású merüléssel és 184 méteres rekordhosszúsággal rendelkezik. A Poseidon torpedók vélhetően 16-24 méter hosszúak lesznek, és várhatóan nem belső csövekben, hanem a tengeralattjáró hajótestéhez rögzített konténerekben szállítják majd.