Nem kér a videomegosztó a cenzúrából, felfüggeszti szolgáltatását

A francia kormány azt kérte, hogy a Rumble távolítsa el az orosz hírforrásokat, amit a platform nem hajlandó megtenni.

A Rumble, a YouTube-hoz hasonló, torontói székhelyű, szólásszabadságot támogató videomegosztó szolgáltatás bejelentette, hogy a franciaországi felhasználók többé nem férhetnek hozzá az oldalhoz. A felfüggesztésre azután került sor, hogy Párizs követelte az orosz hírforrások eltávolítását.

A videomegosztó közölte, hogy elkötelezett amellett, hogy nem mozdítja el a “céltáblákat”, a “népszerűtlen nézeteket” valló felhasználókat nem blokkolja, hiszen ezekkel a lépésekkel magát köpné szembe. A francia utasítás jogszerűségét megtámadta, de egyelőre a hozzáférést Franciaországban letiltják.

A Rumble hozzátette, hogy a döntés nem fogja érdemben befolyásolni a vállalatot, mivel a felhasználói bázisának kevesebb mint 1%-a nézett videókat Franciaországból. Reményét fejezte ki, hogy Párizs felülvizsgálja a követelését, és újra engedélyezi a Rumble működését az országban.

Chris Pavlovski vezérigazgató a Twitteren osztotta meg a hírt – válaszul Elon Musk egyik tweetjére, amelyben arról számolt be, hogy ellenállt egyes kormányok nyomásának (érdekes módon nem az ukrán kormány), hogy betiltsák az orosz hírforrásokat a Starlink műholdas szolgáltatásán. A márciusi bejegyzésben Musk “a szólásszabadság abszolutistájának” nyilvánította magát, és megígérte, hogy nem enged, “hacsak nem fegyverrel fenyegetve”. A milliárdos a múlt hónapban vásárolta meg a Twittert, és ígéretet tett arra, hogy átalakítja annak ellentmondásos tartalommoderálási politikáját.

A The Intercept című hírportál riportjából kiderült, hogy az amerikai szövetségi ügynökségek és a nagy amerikai székhelyű Big Tech cégek kéz a kézben dolgoztak azon, hogy elnyomják a Washington által “félretájékoztatásnak” tartott információkat, köztük a Joe Biden fiához, Hunter Bidenhez kapcsolódó laptop-sztorit.

Franciaország más uniós országokhoz hasonlóan betiltotta az orosz hírcsatornákat, miután Moszkva háborút indított Ukrajna ellen. Az olyan nagy platformok, mint a Facebook és a Twitter úgy érvényesítik a tilalmat, hogy az EU-ban élő emberek számára blokkolják az ezekből a forrásokból származó tartalmak elérését.

Musk a Twitter felvásárlását követően a múlt héten kijelentette, hogy “a madár kiszabadult”, de az EU vezetése gyorsan reagált a kijelentésére: “Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos.