Nem lesz ennek jó vége, Szerbia üzent Oroszországnak

Szorul a hurok, Szerbia nemrégiben hivatalosan üzent Moszkvának, hogy állítsa le toborzási kísérletét. Oroszország ugyanis egyes források szerint felhívást intézett a szerbekhez, hogy csatlakozzanak katonaként az orosz fegyveres erőkhöz.

Az értesülések szerint a toborzás hátterében a Wagner-csoport állhat, amely állítólag közvetlen kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Szerbiában azonban már régóta fennáll a törvény, amely megtiltja, hogy az ország állampolgárai külföldi fegyveres konfliktusban vegyenek részt. Miloš Vučević szerb védelmi miniszter az esetre hivatkozva nemrégiben megismételte, hogy a történteknek „jogi következményei lesznek”.

„Miért toborzol te, Wagner, amikor tudod, hogy ez szembe megy törvényeinkkel?”kérdezte Aleksandar Vučić szerb elnök egy televíziós adásban hangsúlyozva, hogy a Wagnernek azon nyomban fel kell hagynia tevékenységével.

Felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy észrevehetően terjeszkedik az orosz média az országban. Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség például éppen ezen a héten tett közzé egy videót, amelyben „szerb önkéntesek” harcolnak az orosz erők oldalán.

 

Szerbiának lenne oka rá, de nem minden fekete vagy fehér

A Wagner egyes vélemények szerint azért választotta Szerbiát, mivel a helyi nagyvárosokban az ukrajnai eseményekre válaszul nagyszabású oroszbarát tüntetéseket tartottak. A két ország lakossága továbbá túlnyomórészt ortodox keresztény, ami szintén összekötheti a lakosságot szláv kultúrájukban. Annak ellenére viszont, hogy a szerbek többsége oroszbarát, Vučić a héten elismerte, hogy Szerbia számára az „uniós út” az egyetlen megoldás, ám támogatását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország visszaszerezze a Krím félszigetet. Szerbia egyébként Oroszországgal együtt megveti a NATO-t, tekintettel arra a háborúra, amelynek eredményeképpen az albán többségű Koszovó független államként kivált Szerbiából, amit az USA is elismert.

Egyes értesülések szerint ugyanakkor a szóban forgó toborzási közlemény még abból az időkből származik, amikor Oroszország nem állt háborúban egyetlen országgal sem. A felhívás továbbá az állam nagykövetségének régi honlapján került nyilvánosságra, a link viszont már nem elérhető.