Nem pepecselnek a fehéroroszok: kilőtt a TOR használat az internetkorlátozások miatt

Óriásit ugrott a privát és követhetetlen böngészést kínáló TOR használat Fehéroroszországban miután állandósulni kezd a hadiállapot a karhatalom és a tüntetők között. Már negyedik napja tüntetnek az országban a hétvégén Lukasenka által elcsalt választások miatt.

Az internetkapcsolat és a mobilszolgáltatók már vasárnap óta elérhetetlenek, és a gyanú az, hogy a kormány rendelte el a kommunikációs csatornák korlátozását, hogy ezzel vegyék elejét egy komolyabb, nagy tömegeket megmozgató tüntetéshullámnak.

Ugyan a fehérorosz kormány monopóliumhelyzetben van és bármikor dönthet úgy, hogy levágja a lakosságot és a vállalkozásokat a világhálóról, de ez szerencsére nem elég ahhoz, hogy néhány lakos ne forduljon alternatív megoldások irányába. A cikk elején említett TOR böngésző mellett a virtuális hálózatok (VPN), a proxikon keresztüli Telegram üzenetküldő és a kanadai proxiszolgáltató Psiphon használat emelkedett nagyot az országban.

A múlt szombati nulla közeli számról 12.42 millióra nőtt Fehéroroszországban a Psiphon által biztosított internetkapcsolatok száma és ezzel hirtelenjében a legnagyobb ‘piacává’ vált.

A közösségi médiák közül a Telegram lett az országban legnépszerű információszerzési eszköze, mert az még úgy ahogy működik. A NEXTA nevű Telegram csatornának több mint egymillió feliratkozója lett, a lakosság jelentős hányada azon keresztül tájékozódik a tüntetések menetéről. A NEXTA magát 21. századi decentralizált médiaszervezetnek nevezi, mivel nincs honlapja, csak közösségi felületei.

Előszeretettel korlátozzák a netet a kormányok

Az olyan központi hatalomtól függő infrastruktúrákat, mint Fehéroroszországban az internet, könnyű korlátozni. Hasonló intézkedéseket már Indiában, Pakisztánban, Törökországban és több afrikai országban is bevezettek a demonstrációk idején.

Lukasenka mindenesetre tagadja, hogy ő állna a blokk mögött és helyette külföldről indított DDoS-támadásokra fogja anélkül, hogy bizonyítani tudná azt.

Az érdekes minta az, hogy a net számos korlátozással ugyan, de működik az országban reggel 8:00 és 19:00 között, ám utána megint csak elsötétül. A híroldalak blokkolva, de üzenetküldők és közösségi médiák futnak, mivel ott gyorsan terjed a hír. Legalábbis ezt vélte felfedezni Franak Viačorka minszki újságíró hozzátéve, hogy például a tegnap tapasztalt rendőrségi brutalitás egyfajta üzenet lehet a tüntetőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük