Németország az összeomlás szélén áll? – az energiaválság egyre súlyosbodik

A fennálló globális energiaválság Németország számára kiváltképp gyötrő, hiszen az ország gazdasága nagyban függ az orosz energiától. A baljós jóslatok mindinkább beigazolódni látszanak, mivel egyre komolyabb szigorításokat kénytelen bevezetni a német kormány. A lakosok aggodalma az idő előrehaladtával csak nő, hiszen lassacskán már alapvető szükségleteik kielégítésére sem lesznek képesek.

Ahogy arról már korábban írtunk, ha az energiahiány problémáját nem tudják minél előbb orvosolni, akár teljes iparágak is romba dőlhetnek, ami a német gazdaság egészére rányomná a bélyegét. Újabban azonban nem az egyes szektorok energiaigényét szabályozzák, hanem a lakosságot kényszerítik a takarékoskodásra.

A Vonovia, Németország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő társasága, minden előzmény nélkül úgy döntött, hogy egyszerűen korlátozni fogja az éjszakai fűtés igénybevételét. Az, hogy a vállalatnak ilyen lépéshez kellett folyamodnia, meglehetősen rémisztő jövőképet fest a téli hónapokra vonatkozóan.

A Financial Times brit napilap értesülései szerint Németország az energiaválság okán a melegvíz használatát is szigorította, a közvilágítást minimálisra csökkentette és bezárta az uszodákat is. Az elmúlt 1 hónapban, mióta Oroszország mérsékelte a földgáz exportját, Európa legnagyobb nemzetgazdasága a csőd szélére került. Az 1973-as olajválság óta nem volt példa ehhez hasonló krízishelyzetre.

Oroszország kezében lehet Európa sorsa

Az elektromos áram ára eddig soha nem látott magasságba emelkedett, a közművek és a gázimportőrök a túlélésért harcolnak, míg a fogyasztókat terhelő díjak szinte megfizethetetlenné válnak. Az orosz-ukrán konfliktus tényállása alapján pedig könnyen előfordulhat, hogy még az eddiginél is sokkal ínségesebb időszak vár az országra. Hétfőn, azaz július 10-én, Oroszország 10 napra leállítja az Északi Áramlat gázvezetéket karbantartás miatt, azonban a németek attól tartanak, hogy nem kerül majd újra megnyitásra.

Németország elektromosság ár

Tulajdonképpen csak találgatni lehet miként alakul majd a szituáció, így a német kormány is jobbnak látja, ha felkészülnek a legrosszabbra. Robert Habeck gazdasági miniszter azt tanácsolja a lakosságnak, hogy spóroljanak az energiával és legyenek megfontoltabbak fogyasztásukat illetőleg. A helyi önkormányzatok próbálnak eleget tenni az államigazgatás kérésének és ott vesznek vissza kiadásaikból ahol csak tudnak. Az állampolgárok viszont nem nézik jó szemmel mindezt, hiszen egyre hajmeresztőbb intézkedéseket vezetnek be országszerte, amelyek meggátolják őket mindennapi tennivalóik elintézésében.