Németország felhagy a kontaktkutató alkalmazás adatainak centralizált tárolásával

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A német kormány újragondolja azt a megközelítést, hogyan kezeljék a COVID-19 betegek kontaktkutató alkalmazások adatainak kezelését.

Helge Braun német kancellárminiszter és Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta a Welt am Sonntag nevű helyi újságnak, hogy Németország decentralizált megközelítést fog alkalmazni a kontaktkutatásra, amelyet az ország szakértői is javasoltak már korábban.

A COVID-19 adatgyűjtésével kapcsolatos kérdések

Németország nemrég még támogatta a Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) projektet. Ez egy olyan kezdeményezés, amelynek célja egy pandémiás kontaktkutató alkalmazás létrehozása centralizált folyamatokkal. Mindeközben azonban Németország számos szakértője nemtetszését nyilvánította ki, és ellenzik a kezdeményezést az átláthatóság hiánya és az adatvédelmi aggályok miatt.

Úgy tűnik, hogy a kormány most változtatott a véleményén a kritikák meghallgatása után, és a decentralizált folyamatok felé húz. Ez az új megközelítés valószínűleg elősegíti a bizalom kiépítését a felhasználók körében.

A kontaktkutatás mint tesztelési mechanizmus eddig csak szórványosan működött az elmúlt hetekben, mivel az országok küszködtek a megvalósításával különféle okok miatt. A folyamat felgyorsítása érdekében már létező nyomkövető alkalmazásokat is alkalmaztak néhány esetben.

A digitális kontaktkutatás egy eddig ki nem próbált és sokat vitatott törekvés. A folyamat úgy működik, hogy felbecsüli az emberek közötti kapcsolat közelségét és hosszát. Miután egy személyt pozitív eredménnyel teszteltek, az alkalmazás értesít mindenkit, akivel a fertőzött személy a közelmúltban kapcsolatba lépett, hogy azonnal karanténba tudjon vonulni és jelentkezzen az orvosánál.

A legtöbb európai ország úgy döntött, hogy az okostelefonok között a rövid hatótávolságú digitális ‘kézfogás’ megoldását használja a nyomonkövetés alapjául. Ugyanakkor az országok által eddig használt megoldások abban is különböznek egymástól, hogy az adatokat digitális szervereken naplózzák-e, vagy mindenki a saját személyes eszközén tárolja őket.

A Google és az Apple elutasítja a centralizált adatgyűjtést

Az Apple és a Google szintén azon dolgozik, hogy globális szinten segítsék a COVID-19 kontaktkutató alkalmazások fejlesztését. Mindkét cég arra törekedett, hogy egységesítse a nyomkövetési folyamatot egy közös API kidolgozásával. A kormányok és a közegészségügyi hatóságok erre építhetik alkalmazásaikat.

kontaktkutató app

Noha a mérföldkőnek számító együttműködés lehetővé teszi mind az Android, mind az iOS telefonok közötti kommunikációt, ugyanakkor korlátozza az egészségügyi dolgozók által hozzáférhető adatok mennyiségét. Ez elriasztja azokat az országokat, amelyek a központosított adatgyűjtési folyamatokra építik kontaktkutató alkalmazásaikat.

Németország tehát a decentralizált nyomkövetési módszer támogatása felé mozdult el. Azonban számos más európai nemzet továbbra is patthelyzetbe van a két technológiai óriással szemben. Franciaország például felkérte a techóriásokat, hogy gyengítsenek az adatvédelmen, hogy még több életet megmenthessenek.

Az Egyesült Királyság jelenleg egy saját kontaktkutató alkalmazást fejleszt. Ez több adatot képes gyűjteni, mint ami kezelésére a Google és az Apple képes. Egy nemrégiben írt blogbejegyzésben az NHSX, a National Health Service (NHS) egyik ága, amely az alkalmazást fejleszti, kijelentette, hogy az alkalmazás jövőbeli verziói lehetővé tennék a felhasználók számára, hogy több információt szolgáltassanak a kormánynak a magukról.


 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.