Németország Kína ellenes gazdasági koalíciót sürget

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Németország egy Kína ellenes erős koalíció felépítését sürgeti, amit több fórumon is hangoztatott az elmúlt hetekben. Úgy tűnik tehát, hogy az európai kontinens gazdaságilag legerősebb állama elkezdett stratégiailag gondolkodni.

A nyelvezet is elég impresszív, ahogy ezt hirdeti. A német védelmi miniszter Annegret Kramp-Karrenbauer ugyanis kijelentette, szeretné ha újrakezdenék a tárgyalásokat egy új konszolidált nyugati kereskedelmi szövetség létrehozásáról, ami egy válaszreakció lenne Kína gazdasági háborújára.

A külügyminiszter Heiko Mass szintén egyetértett a kezdeményezésben. Azt írta, hogy a kínai ügy egy új lehetőséget jelent egy új transzatlanti kooperációra.

Mindezek a kijelentések részei egy szélesebb körű stratégiai képnek. Constanze Stelzenmüller szintén kiemelte a Financial Times-ban, hogy az új külpolitikai kezdeményezés “egyfajta sürgős feladatként kezelendő Berlinben”.

Németország vezetésével Nyugat vs Kína

A német politikai vezetés is tehát felismerte, hogy fel kell építeni egy erős háttérszövetséget a kínai gazdasági nyomulás ellen. A hétvégi amerikai elnök választások azonban sok mindent befolyásolnak majd, hogy milyen irányzatot vesz fel ez a koalíció. De bárki is legyen az amerikai elnök, mind nekik, mind pedig az európaiaknak szövetségesekre van szükségük a Hszi Csin-ping rezsimével szemben.

Úgy tűnik, hogy azonban az új irányvonal még nem mindenhová jutott el. Jövő héten kerül ugyanis megszervezésre a Német Digitális Fórum, amely az ország üzleti és politikai vezetőit hívja össze, hogy megvitassák a következő fő témát: “Demokrácia és a Digitális Gazdaság – Európai út.”

Az esemény egyik kiemelt prémium partnere, azaz szponzora, viszont még a Huawei. A kínai techóriás eszközei működtetik a kínai agymosó és megfigyelési rendszert is a kínai rezsim számára. Azonban a Huawei egyre erősebben kezd kiszorulni a nyugati indusztrializált világ térképéről, mióta Trump nyílt harcot hirdetett a céggel szemben. Nemrégen Bulgária, míg korábban pedig Szlovákia zárta ki a kínai techcéget abból a tenderből, amely az 5G hálózati infrastruktúra kiépítésére íródott ki a két országban.

Az egy érdekes aspektus lesz, hogy mit szólnak a nyugati hatalmak Magyarország baráti viszonyára a Huawei-vel. Szíjártó Péter külgazdasági miniszter két hete jelentette be, hogy a Huawei új kutatás-fejlesztési (K+F) központot hoz létre Budapesten, és Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb. Úgy tűnik, hogy az új német üzenet még nem jutott el a magyar politikai vezetés fülébe.

Az erős európai külügyi és biztonságpolitika rendkívül fontos abból a szempontból is, hogy vissza tudják szorítani a kínai gazdasági agressziót. Természetesen semmi sem működik az EU-ban Németország támogatása nélkül, de a stratégia működéséhez a németeknek előbb a saját portájukon kell rendet rakni és a kínai befolyást kigyomlálni, ami egy fájdalmas folyamat lehet.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.