Németország Kína ellenes gazdasági koalíciót sürget

Németország egy Kína ellenes erős koalíció felépítését sürgeti, amit több fórumon is hangoztatott az elmúlt hetekben. Úgy tűnik tehát, hogy az európai kontinens gazdaságilag legerősebb állama elkezdett stratégiailag gondolkodni.

A nyelvezet is elég impresszív, ahogy ezt hirdeti. A német védelmi miniszter Annegret Kramp-Karrenbauer ugyanis kijelentette, szeretné ha újrakezdenék a tárgyalásokat egy új konszolidált nyugati kereskedelmi szövetség létrehozásáról, ami egy válaszreakció lenne Kína gazdasági háborújára.

A külügyminiszter Heiko Mass szintén egyetértett a kezdeményezésben. Azt írta, hogy a kínai ügy egy új lehetőséget jelent egy új transzatlanti kooperációra.

Mindezek a kijelentések részei egy szélesebb körű stratégiai képnek. Constanze Stelzenmüller szintén kiemelte a Financial Times-ban, hogy az új külpolitikai kezdeményezés “egyfajta sürgős feladatként kezelendő Berlinben”.

Németország vezetésével Nyugat vs Kína

A német politikai vezetés is tehát felismerte, hogy fel kell építeni egy erős háttérszövetséget a kínai gazdasági nyomulás ellen. A hétvégi amerikai elnök választások azonban sok mindent befolyásolnak majd, hogy milyen irányzatot vesz fel ez a koalíció. De bárki is legyen az amerikai elnök, mind nekik, mind pedig az európaiaknak szövetségesekre van szükségük a Hszi Csin-ping rezsimével szemben.

Úgy tűnik, hogy azonban az új irányvonal még nem mindenhová jutott el. Jövő héten kerül ugyanis megszervezésre a Német Digitális Fórum, amely az ország üzleti és politikai vezetőit hívja össze, hogy megvitassák a következő fő témát: “Demokrácia és a Digitális Gazdaság – Európai út.”

Az esemény egyik kiemelt prémium partnere, azaz szponzora, viszont még a Huawei. A kínai techóriás eszközei működtetik a kínai agymosó és megfigyelési rendszert is a kínai rezsim számára. Azonban a Huawei egyre erősebben kezd kiszorulni a nyugati indusztrializált világ térképéről, mióta Trump nyílt harcot hirdetett a céggel szemben. Nemrégen Bulgária, míg korábban pedig Szlovákia zárta ki a kínai techcéget abból a tenderből, amely az 5G hálózati infrastruktúra kiépítésére íródott ki a két országban.

Az egy érdekes aspektus lesz, hogy mit szólnak a nyugati hatalmak Magyarország baráti viszonyára a Huawei-vel. Szíjártó Péter külgazdasági miniszter két hete jelentette be, hogy a Huawei új kutatás-fejlesztési (K+F) központot hoz létre Budapesten, és Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb. Úgy tűnik, hogy az új német üzenet még nem jutott el a magyar politikai vezetés fülébe.

Az erős európai külügyi és biztonságpolitika rendkívül fontos abból a szempontból is, hogy vissza tudják szorítani a kínai gazdasági agressziót. Természetesen semmi sem működik az EU-ban Németország támogatása nélkül, de a stratégia működéséhez a németeknek előbb a saját portájukon kell rendet rakni és a kínai befolyást kigyomlálni, ami egy fájdalmas folyamat lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.