Németország patthelyzetben van, merre tovább?

Az Európai Bizottság vezetője szerint reméli, hogy Németország meghozza a szükséges döntést, és Leopard 2 harckocsikat küld Kijevnek. Ursula von der Leyen szerint Ukrajnának minden szükséges fegyvert meg kell adni. 

“A Nyugatnak minden szükséges fegyvert, beleértve a fejlett rendszereket is, át kell adnia Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktusban való használatra” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A CNN-nek a davosi Világgazdasági Fórum margóján kedden adott interjújában von der Leyent arról kérdezték, hogy szerinte Németországnak Leopard 2 harckocsikat kellene-e szállítania a kijevi kormánynak.

“Mint tudják, az EU nem rendelkezik semmilyen katonai képességgel, de én ennek a szörnyű háborúnak a kezdetétől fogva azt mondom, hogy Ukrajnának minden olyan katonai felszerelést meg kell kapnia, amire szüksége van, és amit kezelni tud, és ebbe beletartoznak a fejlett rendszerek is” – válaszolta.

Mivel Ukrajna szövetségesei pénteken az amerikai Ramstein légitámaszponton találkoznak, az EU végrehajtó karának vezetője reményét fejezte ki, hogy “nagy előrelépés történik, és megszületik a döntés [a Leopard 2 harckocsik szállításáról], amelyre annyira szükség van”.

Von der Leyen, aki 2013 és 2019 között német védelmi miniszter volt, hozzátette, hogy “Ukrajna is azt mondja, hogy sok támogatást kapott, és ez jó, de ebben nekünk is lépnünk kell”.

Arra a kérdésre, hogy szorgalmazza-e, hogy Olaf Scholz német kancellár tankokat adjon Kijevnek, az uniós vezető azt válaszolta, hogy nem kell meggyőznie az állami vezetőket, mert ők maguk is ismerik a helyzetet.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon közzétett rövid bejegyzéssel reagált von der Leyen nyilatkozatára. “Von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője azt sürgette, hogy Ukrajnának adjanak minden fegyvert, amivel csak bánni tud. Atomfegyverekre is gondolt?” – tette fel a kérdést.

A hét elején az Egyesült Királyság megerősítette, hogy 14 darab Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának, míg Lengyelország és Finnország kijelentette, hogy szívesen biztosítana Kijevnek német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat saját készleteiből. Egy ilyen lépéshez Berlin engedélyére lenne szükség, Varsó és néhány más európai főváros pedig komoly nyomást gyakorol a német hatóságokra, hogy hagyják jóvá a szállításokat, és saját tankokat is adományozzanak Kijevnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára hétfőn a Leopard és Challenger 2 harckocsik Ukrajnának történő esetleges szállítását kommentálva azt mondta, hogy a “harckocsik éghetnek, és égni is fognak, mint a többi [fegyver]”.

További érdekes cikkeink: