Németország új jelmondata: használj biciklit, bosszantsd Putyint

Robert Habeck német alkancellár felszólította a lakosságot, hogy csökkentse az energiafogyasztást és hagyjon fel az autóhasználattal, hiszen csak így segíthetnek az ország orosz olaj- és gázfüggőségének csökkentésében.

“Ha húsvétkor vonat vagy kerékpárral közlekedik az is jó: ez kíméli a pénztárcáját és bosszantja Putyint” – mondta Habeck, aki egyben gazdasági miniszter és a Zöldek társelnöke is.

Németország eddig ellenállt az orosz energia betiltására irányuló európai felhívásoknak, ami miatt persze az ukrán elnöktől kapott hideget és meleget, csak úgy, mint Magyaroszág.

“Beszélnünk kell ezekkel az országokkal arról, hogyan lehetséges, hogy az Európai Unión belül másként viszonyuljanak ehhez a kérdéshez, az olajembargóhoz” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a BBC-nek.

Azzal érvelt, hogy “Oroszországnak nem is kell komolyan vennie a béketárgyalásokat, mert milliárdokat kap az olajexportból. Ukrajna barátai és partnerei közül néhányan most megértették, hogy ez Ukrajna számára a túlélés kérdése.”

Bár a német import idén jelentősen csökkent, még mindig Oroszországból kapja kőolajának negyedét és gázának 40%-át. A háborúra válaszul már leállította egy nagy orosz gázvezeték, az Északi Áramlat 2 megnyitását. A hét elején német gazdasági intézetek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az orosz import azonnali leállítása súlyos recessziót idézne elő Európa legnagyobb gazdaságában.

Az orosz olaj betiltására irányuló uniós nyomás közepette Olaf Scholz kancellár jelezte, hogy Németország ezt az év végéig megteheti. Koalíciójának egyes tagjai, a Zöldek és a vállalkozásbarát FDP azonban azzal vádolták, hogy vezetői képességei elég gyérek.

A parlament védelmi bizottságának vezetője, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, aki a héten Kijevbe látogató német delegáció tagja volt, azt mondta, hogy Németország régi, merev világnézete összeomlott.

“Itt az ideje, hogy vezessünk, és ezáltal a koalícióval együtt lépjünk előre” – tette hozzá.

Nehézfegyvereket, de gyorsan

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Berlinhez fordult, hogy gyorsan döntsön további nehézfegyverek küldéséről. “Németország vezető szerepet játszik Európában, és mi számítunk erre a vezető szerepre” – mondta a német televíziónak az ukrán politikus.

“Emberéletekkel fizetjük meg az árat” – hozzátéve, hogy ha Németország korábban változtatott volna a hozzáállásán, akkor a háborút meg lehetett volna előzni.

Scholz koalíciós partnerei is azt szorgalmazzák, hogy Németország további fegyvereket küldjön Ukrajnába. A gazdasági miniszter azonban azt állította, hogy a német hadsereg már leszállította, amit tudott anélkül, hogy saját műveleti képességét befolyásolta volna. A német gyártó Rheinmetall felajánlotta, hogy Leopard 1 harckocsikat küld, de Habeck szerint ezeket még fel kellene újítani, ami akár hónapokig is eltarthat.

A Funke hírcsoportnak adott interjújában a Zöldek minisztere azt mondta, hogy minden német azzal tudná csökkenteni az Oroszországtól való függőséget, ha 10%-kal csökkentené az energiafogyasztását. Habeck szerint a hőmérséklet csökkentése talán nem olyan kényelmes, de senki sem fog megfagyni. Azt tanácsolta a németeknek, hogy ha este fűtik fel a lakást, akár húzzák be a függönyöket, mert így akár 5%-ot is lehet spórolni. Ha pedig a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkentik, az körülbelül 6% megtakarítást jelent.

A német politikusok most azt fontolgatják, hogy a COVID-19 járvány időszakához hasonlóan engedélyezik, hogy a dolgozók hetente egy-két napot otthonról dolgozzanak, hogy ezzel is csökkentsék az üzemanyag fogyasztást.