Akár 100 ezer munkanélkülit is hozhat Németországban a zölddé válás

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elektromos autókra való teljes átállás akár 100 000 munkahelybe is kerülhet Németországban. A dolgozók sürgős átképzésére lenne szükség.

A német autóiparban komoly változások következnek be az elkövetkezendő években, ahol a fokozatosan kivezetik a belsőégésű motorokkal rendelkező autókat felváltják az elektromos járművek. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerint ez a zölddé válás azonba több mint 100 000 munkahelybe kerülhet.

Az Ifo csütörtökön közzétett jelentéséből kiderült, hogy 2025-ig több mint 100 000 ember veszítheti el a munkáját a belső égésű motorok gyártásában, ha a vállalatok nem képzik át sürgősen a munkavállalókat.

“Az elektromobilitásra való átállás komoly kihívást jelent, különösen az autóipari beszállítók számára, ahol a kis-és középvállalkozások dominálnak. Fontos, hogy a képzettséget igénylő munkahelyeket megőrizzük az autógyártásban anélkül, hogy a strukturális átalakulást lefékeznénk” – mondta Clemens Fuest, az Ifo elnöke.

Az elektromos autók kevesebb összeszerelési időt igényelnek, mint a hagyományos benzinmotoros társaik. Az elektromos járművek felé való elmozdulás azt jelenti, hogy Németországnak a következő években a munkanélküliség növekedésének kockázatával kell szembenézniük.

banner

Sokan nyugdíjba mennek, de ez sem segít

Falck hozzátette: “A baby boomerek nyugdíjba vonulása nem fogja teljesen tompítani a létszámban várható átalakulást. Mivel a vállalatok már most is tisztában vannak ezzel, lehetőségük van arra, hogy időben megtegyék a megfelelő intézkedéseket, például átképzéseket és továbbképzéseket indítsanak.”

Az idősebb gyártósor mellett dolgozók nyugdíjba vonulása nem fogja megoldani a többi munkavállaló problémáját. Fennáll a veszélye annak is, hogy az egyre növekvő automatizálás és a gyártósorokba épített mesterséges intelligencia kiszorítja a fizikai dolgozókat. Az Ifo becslése szerint 2025-re 175 000 autóipari munkahely kerül veszélybe. Habár csak a benzinmotorok gyártásában 73 000 ember vonul nyugdíjba a következő években, így is mintegy 100 000 munkavállaló állása kerül veszélybe, ha nem képzik át őket.

Németország ambiciózus célokat tűzött ki a belsőégésű autók értékesítésének megszüntetésére. Az európai ország és számos más nemzet, köztük az Egyesült Királyság is 2030-ra tervezi a fosszilis üzemanyaggal üzemelő járművek betiltását. Úgy tűnik, hogy a kormányzati politikák gyorsan felgyorsítják az elektromos járművekre való átállást, ami azt jelenti, hogy a teljes ellátási láncot át kell dolgozni. Lesznek nyertesek és vesztesek, de úgy tűnik, hogy Németországban körülbelül 100 000 egyszerű munkásember húzza a rövidebbet.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.