Nemzetközi megállapodás köttetett az egységes társasági adó meghatározásáról

A világ országainak túlnyomó része beleegyezett egy történelmi jelentőségű egyezménybe, amely biztosítani fogja az internacionálisan tevékenykedő nagyvállalatok számára a korrekt adózási feltételeket. A szóban forgó megállapodás a 15%-os társasági adó bevezetését taglalja, amely nagy hatással lenne a globális gazdaság működésére.

Összesen 136 ország fogadta el a szabályozás hatályba léptetéséről szóló javaslatot. Ezáltal a társasági adó mértéke minimálisan 15% lenne világszerte, amely egy átláthatóbb és egyszerűbben funkcionáló adórendszert hozna létre.

A kezdeményezés azért jött létre első körben, mert a multinacionális cégek az alacsonyabb adóráták érdekében profitjuk döntő részét nem az egyes államigazgatásoknak fizették be, hanem egyéb különböző alapoknak.

Azonban a kritikusok szerint a 15%-os ráta túlságosan kevés és a vállalatok így is képesek lesznek majd kijátszani a szabályokat.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere, viszont azt mondta, hogy az alku „jótékonyan fogja előremozdítani a nemzetközi adórendszert.”

„Innentől kezdve világos az út előttünk, amely a fair adózási szisztéma felé vezet. A cégóriások ezentúl eleget tesznek majd adózási kötelezettségeiknek függetlenül attól, hogy hol üzemelnek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD – Organisation for Economic Cooperation and Development), amely egy államközi gazdasági szervezet, már körülbelül egy évtizede próbálta tető alá hozni az indítványt. Úgy tűnik okuk lehet az örömre, hiszen végre valóra válik az elképzelésük.

Társasági adó

A becslések szerint az egyezség felturbózza majd az éves adóbevetéleket, ugyanis várhatóan 150 milliárd dollárral több folyik majd be. Ez értelemszerűen jól fog majd jönni a pandémia mellékhatásaiból kilábalni kívánó államoknak.

Ennek ellenére a paktum célja nem az, hogy megszüntesse az adóversenyt, inkább az, hogy szabályozza azt.

A változás útjára léptünk – a társasági adó csak az első lépés lehet

A törvény várhatóan 2023-ban fog hatályba lépni. Az egyes országoknak nagyobb lehetősége nyílik majd arra, hogy megadóztassák a területükön működő multinacionális cégeket, még akkor is, ha fizikailag nincsenek ott jelen.

Ez a húzás leginkább az Amazon-hoz vagy a Google-höz hasonló megavállalatokat fogja majd célkeresztbe venni. Tehát azon cégek tartoznak majd ide, amelyek globális eladásai meghaladják majd a 20 milliárd eurót és nyereségük pedig eléri a 10%-ot.

Az utóbbi időkben rendkívül aktívnak bizonyul a nemzetközi politika, ugyanis összefogások hosszú sora kerül megköttetésre. Ehhez hasonló a nemrégiben a kibertámadások megfékezésére fókuszáló konferencia is.

Ha továbbra is ilyesféle ütemben zajlik majd a kormányközi problémák megoldása, egy jóval élhetőbb jövő vár majd ránk a továbbiakban.

Forrás: bbc.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük