Nesze neked amerikai fegyverlobbi: 311 ezer gyermek élt át fegyveres támadást az iskolákban

Újabb iskolai lövöldözés rázta meg nemcsak az USA-t, hanem az egész világot. Az amerikai fegyverlobbi virágzik, miközben ártatlan gyermekek esnek rendszeresen áldozatul. A szülők aggódnak, a politikusok megható beszédet tartanak, a problémára viszont hosszú évek óta nem tudnak vagy inkább nem akarnak megoldást találni.

Mint arról már valószínűleg mindenki értesült, a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 órakor egy 18 éves srác, akit Salvador Ramosként azonosítottak, 19 gyermek és két tanár életét oltotta ki egy iskolai lövöldözés során. Az első hírek szerint a helyszínre érkező rendőrök lőtték le az elkövetőt, aki feltételezhetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolába ment.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt az elnöki különgép fedélzetén tájékoztatták az iskolai lövöldözésről, aki később a Fehér Házban beszédet mondott. Az elnök úgy fogalmazott:

“Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját”, majd felszólította a nemzetet, hogy imádkozzanak az áldozatokért és álljanak ki a fegyverlobbi ellen. Biden úgy fogalmazott: “Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?”

Kamala Harris amerikai alelnök egy díjátadó gálán azt mondta a mészárlással kapcsolatban: “Nemzetként bátornak kell lennünk, és lépéseket kell tennünk, (…) hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.”

Megható beszédek ezek, viszont a probléma nem most kezdődött, hanem hosszú évek óta fennáll. A politikusok minden ilyen eset után szörnyűlködnek, nemzeti gyásznapot rendelnek el, a lakosságot közös imára szólítják, aztán mintha mi sem történt volna, semmi változás.

20 év alatt 311 ezer gyermeknek kellett fegyveres támadást átélnie az iskolájában

A Washington Post évek óta nyomon követi, hogy az 1999-es Columbine középiskolai mészárlás óta hány gyerek volt kitéve iskolai erőszaknak. A halottakon és a sebesülteken túl azokat a gyerekeket is áldozatoknak tekintik, akik szemtanúi voltak az erőszaknak vagy zárt ajtók mögött az asztalok alatt bújkálva próbálták az életüket menteni. Egy efféle esemény átélése komoly lelki traumát okoz még egy felnőttnek is, nemhogy egy pici gyermeknek, így ők is áldozatok.

A szövetségi kormány nem követi nyomon az iskolai lövöldözéseket, így hivatalos statisztika sem létezik. Pedig ez egy olyan probléma, amivel minél előbb foglalkozni kellene. A különféle portálok korábbi újságcikkekből, nyílt forrású adatbázisokból, bűnüldözési jelentésekből, valamint az iskolák és a rendőrség felhívásaiból állítja össze nagyjából, hogy az elmúlt években hány gyermeknek is kellett meghalnia vagy “csak” végig néznie egy ilyen borzalmat.

1999 óta 331 amerikai iskolában több mint 311 ezer gyermeket érintett valamilyen formában az iskolai erőszak. Ezekben a támadásokban legalább 185 gyermek és pedagógus vesztette életét, a sebesültek száma minimum 369, habár ugye ezekről az álmok országa, az USA nem vezet statisztikát.

A The Post elemzése szerint a fegyver az esetek 85 százalékában az elkövető otthonából származott vagy valamelyik rokontól, baráttal szerezte be. Az iskolai lövöldözők sorában az egyik legfiatalabb egy 6 éves kisfiú volt, aki megölte egy osztálytársát, miután azt mondta, hogy nem kedveli őt. A lövöldözők átlagos életkora mindössze 16 év, ami azért sok mindent elárul az amerikai társadalomról és annak hanyagságáról.

A politika az egyik legnagyobb bűnös

Amikor ilyen borzalom történik, mindig a bűnösöket keressük. Nyilván legfőbb bűnösként azonnal az elkövetőt tartjuk, de azért abba is gondoljunk bele, hogy hogyan is juthat egy fiatalkorú fegyverhez? Mennyire tekinthető normálisnak az, hogy egy gyerek fegyver mászkál az utcán? Miért kell egyáltalán minden amerikai háztartásba fegyver? Miért olyan egyszerű az államokban fegyvert vásárolni? Számtalan kérdés merül fel az emberben, amire próbál választ találni. Ekkor rájön, hogy az egyik legnagyobb bűnös a politika. Amerikában köztudottan virágzik a fegyverlobbi. Hiába váltják egymást az elnökök, egy valami sosem változik: a fegyvertartás.

Habár az elmúlt 50 évben az amerikai fegyvervásárlást egy-két esetben próbálták korlátozni, például nem lehet postai úton fegyvert rendelni, vagy bizonyos gépkarabélyok vásárlása tiltott, a valóságban csak az nem jut fegyverhez, aki nem akar.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége szeretne már valamilyen mértékű szigorítást a fegyvertartással kapcsolatban, a kétes lobbi viszont ott rejtőzik a politikusok mögött. Olyan típusú fegyverszabályozás, mint ami Európában van, az Egyesült Államokban egyszerűen elképzelhetetlen. Az ugyanis ellentmondana a történelmi hagyományokkal, az alkotmánnyal, az amerikai szabad polgár eszméjével, de leginkább a politikai érdekekkel.

Egy 2020-as adat szerint az ország legnagyobb védelmi és fegyvergyártó vállalatai összesen 60 millió dollárt költöttek az amerikai politika befolyásolására. A “Capitalizing on conflict: How defense contractors and foreign nations lobby for arms sales” című dokumentum részletesen bemutatja, hogy a lobbisták és adományozók hálózata hogyan irányított 285 millió dollárnyi kampánytámogatást és 2,5 milliárd dollárnyi lobbiköltséget az elmúlt két évtizedben, valamint hogyan alkalmazott több mint 200 olyan lobbistát, akik korábban az amerikai kormányzatban dolgoztak leginkább olyan részlegen, mely az iparág finanszírozásáról dönt. Ez az összeg óriási, még az Egyesült Államokban is.

A védelmi vállalatok a rakétáktól, a puskáktól és a személyzeti felszerelésektől kezdve a tankokig, repülőgépekig, valamint a komplex elektromos és számítógépes rendszerekig számos terméket és szolgáltatást értékesítenek világszerte. Az iparág politikai tevékenységét pedig a jól ismert óriáscégek uralják. Habár a védelmi ipart szigorúan ellenőrzik, az üzlet kétségtelenül jól megy országon belül és azon kívül is. Itt most nem is kell részletezni azt, hogy a Pentagon mennyi pénzt is költ fegyverekre, inkább azt érdemes megjegyezni mennyi fegyvert vásárolnak a magánszemélyek.

Nincs háztartás fegyver nélkül?

Becslések szerint ma több mint 400 millió fegyver van az Egyesült Államokban a rendőrség, a hadsereg és az amerikai civilek között. Ezek közül több mint 393 millió (azaz több mint 98%) fegyver van civil kézben, ami azt jelenti, hogy 100 állampolgárra 120 lőfegyver jut. Az átlagos fegyvertulajdonos amerikai 5 lőfegyverrel rendelkezik, míg a fegyvertulajdonosok közel 22%-ának csak egyetlen lőfegyvere van.

Csak 2020-ban közel 40 millió fegyvert vásároltak legálisan az amerikaiak az FBI adatai szerint. Ez a szám sokkal magasabb volt, mint bármelyik eddigi feljegyzett évben. A második helyen 2019 állt, valamivel több mint 28 millió vásárolt lőfegyverrel. Ez azt jelenti, hogy a lőfegyverek vásárlása közel 40%-kal ugrott meg. Ezeket a számokat a NICS lőfegyverek háttérellenőrzési programjából számították ki. Ezek a számok alacsonyabbak lehetnek a tényleges eladásoknál, mivel a különböző állami törvények semmilyen hivatalos nyilvántartást nem kérnek a fegyverről, illetve a fegyvert vásárolni kívánó személyről.

Egy 2021-es nemzeti lőfegyver-felmérés szerint az amerikaiak 32%-a állítja, hogy személyesen rendelkezik lőfegyverrel. Ez azt jelenti, hogy több mint 81,4 millió amerikainak van fegyvere. Ez a szám csak a 18 év feletti felnőtteket tartalmazza. Ha a fegyvertulajdonosokkal egy háztartásban élő családtagokat, tehát a gyermekeket is beleszámítjuk, akkor ez a szám az összes amerikai 41%-ára ugrik. Sok háztartásban feltételezhetően fittyet nem hánynak arra sem, hogy a kiskorú hozzáfér-e a lőfegyverhez, így fordulhat elő az, hogy gyermek kezébe kerül az élet kioltására szolgáló eszköz.