Nesze neked COVID-korlátozás – életmentő megoldás vendéglátósoknak

Már több mint egy éve tombol a koronavírus-járvány, ami miatt rendszeresek a korlátozó intézkedések. Sajnos a vendéglátósokat sújtotta eddig leginkább a bezárás, hiszen az éttermek, bárok, kávézók, cukrászdák kerültek minden országban a bezárásra kényszerített üzlethelyiségek listájának élére. A vendéglátás, mint iparág totális csődjének elkerülésére a kormányok ugyan engedélyezik a házhozszállítást és elvitelt, ez azonban a vendéglátóhelyek csak egy töredékének segít abban, hogy túléljék ezt a vitathatatlanul embert próbáló időszakot. Sok pub, bár, cukrászda, kávézó, söröző számára – melyek bevételének nagy része az italeladásból származik – házhozszállítás nem opció. Ők különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen az utcán történő italfogyasztás sem engedélyezett, kávét például senki nem rendel házhoz, így ezek a helyek kénytelen bezárni vagy alternatív megoldások felé fordulni. 

Bár az autóban

Olaszországban néhány hete ismét bezárta a kormány a vendéglátó egységeket, melyek csak és kizárólag házhozszállításra vagy elvitelre lehetnek nyitva. Sok bártulajdonost hidegzuhanyként ért a hír, hiszen a tavalyi év nagy részében már zárva tarottak, 2021-ben pedig mindössze néhány hetet lehettek nyitva, akkor is csak este 6 óráig. Most néhány leleményes bár és kávézótulajdonos úgy döntött, hogy a korlátozás ellenére kiszolgálja a vendégeit, de úgy, hogy törvényt ne sértsen. Mivel a bárban fogyasztás tilos, az utcán történő fogyasztás szintén, ezért úgy döntöttek, hogy autós kiszolgálásra állnak át. Mivel az autóban történő étel-italfogyasztás engedélyezett, ezért drive-szerű megoldást választottak.

A pultosok és pincérek a bár és az utcán parkoló autók között ingáznak tálcáikkal. Szorgalmasan hordják ki a gőzölgő kávét, a ropogós brióst és a frissen facsart naracslét a vendégeknek, akik az autójukban ülve várják a finom reggelit. Az ötlet pedig tetszik mindenkinek. Ugyan nem oldja meg a vendéglátóhelyek összes problémáját a kezdeményezés, a túlélésre legalább elég. Sokak szerint az 1950-es évek amerikai gyorséttermeihez hasonlít, amikor görkorcsolyás lányok és fiúk hordták az ételt az éttermek előtt parkoló autókhoz.

Az ötletet egyébként egy ciampinói bár tulajdonosai, Massimiliano Villa és Simonetta Canulli találta ki. Villa azt mondta: “Jelenleg iszonyú helyzetben vagyunk, kockázatos, hogy bezárunk. Mi szerencsések vagyunk, hiszen a bár közelében vannak szupermarketek és más üzletek, így nagy a forgalom. Az autóba történő kiszállítás a túlélés egyetlen módja, a tiltakozás egyik formája is, viszont hosszú távon így nem lehet működni. Havi 1500 euró a bérleti díjunk, 800 euró a rezsi. A napi jövedelem 100 euró körül van. Ez a megoldás csak a kiadásokat fedezni. Felvettünk egy 20 ezer eurós hitelt, aminek viszont az első törlesztőrészletét néhány hónap múlva el kell kezdeni fizetni. Ez újabb 430 euró havonta. A 20 ezer euró pedig már el is ment, hiszen a beszállítóinkat ki kellett valamiből fizetni.”

Drive-in esküvő COVID-módra

Nemcsak a bárosok kerültek a padlóra és próbálják ezt az időszakot valahogy túlélni, az esküvőket lebonyolító éttermek is a mélypontra jutottak. Házasodási kedv lenne, de sok fiatal nem szeretne mindössze két tanú előtt összekötni az életét. Egy trevisói pár úttörőként úgy döntött, járvány és korlátozás ide vagy oda, ők márpedig több mint 100 fővel ünneplik meg a frigyüket. Mivel a csoportosulás tilos, az éttermek zárva, akkor mégis hogyan lehet ezt kivitelezni? Autóval. 

Százharminc esküvői vendég együtt, mégis elosztva. Ez volt feltételezhetően Európa első úgynevezett drive-in esküvője, melyen részt vett 56 parkoló autó és egy tucat pincér. A menyasszony, aki egyébként rendezvényszervezőként dolgozik azt mondta: “Két megoldás volt: vagy elhalasszuk a szertartást vagy rendkívül korlátozott formában tartjuk meg. Mi találtunk egy harmadikat.”

Mivel a templomok nyitva, mise tartható, így a templomi szertartást megtudták tartani probléma nélkül. Az utána következő ebédet pedig az autóban költötték el. A pár egy olyan helyet választott, ahol félkörívben parkolva elfértek a vendégek autói. Középen volt egy pavilon virággal, süteménnyel, esküvői tortával. A vendégek lehúzták az autók ablakait, miközben a pincérek különféle rágcsálnivalókat, süteményeket és pezsgőt vittek az autókhoz. Ezután ételtartó dobozban minden autóban ülő vendégnek beadták az ebédet, amit hazavihettek. Végül a fiatal pár a parkoló kocsikhoz ment és megköszönte a a nem mindennapi eseményen való részvételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük