Nigériában is mélyrepülésben van a helyi fizetőeszköz

A nigériai központi bank spekulánsokat tett felelőssé a nigériai valuta, a naira értékének történelmi mélypontra zuhanása miatt. Hivatalosan 450 nairát kell adni egyetlen amerikai dollárért. Miközben bő egy évvel ezelőtt 100 nairával kevesebbet kellett adni a zöldhasúért. Ráadásul ha 5-10 éves trendeket figyelünk, akkor egyértelműen látható a folyamatos csökkenés. A mostani csökkenéssel kapcsolatban megszólalt a pénzváltók nigériai szövetsége is, amely kifejezetten a kriptokereskedelmet hibáztatja a valuta leértékelődéséért.

Nem működnek a nigériai központi bank intézkedései

Viszont van még egy fontos tényező, amit meg kell említeni, ez pedig az, hogy van egy párhuzamos valutapiac is Nigériában, ahol már bőven 700 felett van a naira árfolyam a dollárral szemben. Ennek oka az, hogy sokan nem hivatalos piacokon kereskednek a dollárral. A helyi hírek alapján a leértékelődés igazi oka az, hogy az infláció miatt pénzük leértékelődésétől tartó nigériaiak tömegével váltják át pénzüket dollárra. A központi bank nem csak a spekulánsokat hibáztatta a naira értékvesztése miatt. Azt is hangsúlyozta, hogy “Naira Dollárért” és az RT200 FX programja sokat segít abban, hogy ne legyen hiány a külföldi fizetőeszközökből.

bitcoin

Mindenesetre elemzések már rámutattak arra, ez valószínűleg csak propaganda, hiszen a 2021. márciusában indított “Naira Dollárért” programja alatt 25%-ot zuhant a naira értéke. És a most már Európában és Amerikában is ismerős retorika is megjelent Nigériában. Hiszen a központi bank vezetője szerint a nigériaiaknak segíteniük kell a naira értékének feltornázásában. A nigériai pénzváltók szövetsége szerint a kriptokereskedelem közvetetten befolyásolja a naira/dollár árfolyamot. Mert a kriptopiacokon kialakult dollárárfolyam továbbgyűrűzik a fiat pénzek piacára is, így a naira árfolyam is változik. A pénzváltók úgy gondolják, hogy a nigériai emberek elveszítették a bizalmukat a nairával szemben és ezért most a kormánynak kellene gyorsan lépnie valamit.