Nobel-díjas professzor: a mesterséges intelligencia letarolja az emberiséget

Az már köztudott, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan rengeteg területen képes lesz felülmúlni – ha nem is teljesen – az embert. Hogy mennyire és milyen mértékben válunk “elavulttá”, az még vita tárgyát képezi. A The Guardian hétvégén megjelent egyik interjújában a Nobel-díjas Daniel Kahneman meglehetősen éles véleményt fogalmazott meg a kérdésről. Szerinte a mesterséges intelligencia és az ember közötti csatában egyértelműen mi fogjuk húzni a rövidebbet.

“Egyértelműen a mesterséges intelligencia fog győzni [az emberi intelligenciával szemben]. Ez még csak nem is szoros verseny lesz” – mondta Kahneman a lapnak.

Nobel-díj a kilátáselméletért

Miért érdemes Daniel Kahnemanra hallgatni? 2011-ben megjelent könyve, a Gyors és lassú gondolkodás – több mint kétmillió eladott példány – az egyik legismertebb mű a viselkedési közgazdaságtan területén. Azt vizsgálja, hogyan és miért gondolkodik az ember úgy, ahogyan gondolkodik (a címben szereplő “gyors” gondolkodás az intuitív; a “lassú” gondolkodás a racionális), és mi az, ami felkészülten (vagy felkészületlenül) ér minket a jövőnkkel kapcsolatos döntések meghozatalakor. 2002-ben Nobel-díjat kapott a kilátáselméletért, amely megmagyarázza, hogyan racionalizálják az emberek a nyereség és a veszteség közötti különbséget, és hogyan működik a kockázatkerülés és a kockázati étvágy küszöbértéke.

Kahneman szerint felkészületlenek vagyunk a mesterséges intelligencia közelgő térhódítására. A híres szerző a világjárványra való felkészületlenségről is beszélt. A vírus exponenciális terjedését említette, és azt, hogy az emberi elme alapvetően nincs felkészülve arra, hogy elvégezze az alapvető matematikai számításokat, amelyek az ilyen dolgok irányíthatatlanná válásának hátterében állnak.

“Az exponenciális jelenségeket szinte képtelen vagyunk felfogni” – jelentette ki Kahnemann. “Óriási tapasztalatunk van egy többé-kevésbé lineáris világban. És ha a dolgok felgyorsulnak, akkor általában ésszerű keretek között gyorsulnak. Az exponenciális változás [mint a vírus terjedése] tényleg valami más. Erre nem vagyunk felkészülve. “

A mesterséges intelligenciával kapcsolatosan Kahneman az emberi elmével kapcsolatos problémára hívja fel a figyelmet. “Hatalmas káosz lesz. A technológia nagyon gyorsan fejlődik, valószínűleg exponenciálisan. De az emberek lineárisak. Amikor a lineáris emberek exponenciális változással szembesülnek, nem fognak tudni könnyen alkalmazkodni hozzá”.

Kahneman az orvostudományt említi az egyik olyan területként, ahol az embereket fel fogják váltani a gépek, a diagnosztika területén szinte biztos. A híres szerző a világ nagy cégeinek vezetőihez is szólt: “Vannak meglehetősen ijesztő forgatókönyvek a vezetőséggel kapcsolatosan. Ha egyszer bizonyíthatóan igaz lesz, hogy egy mesterséges intelligencia sokkal jobb üzleti ítélőképességgel rendelkezik, akkor mi lesz az emberi vezetéssel?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.