Nukleáris riadó volt Oroszországban, kitört a pánik

Oroszországban csütörtökön “nukleáris csapást hajtottak végre” riasztást kaptak az állampolgárok. Később azonban kiderült, hogy a figyelmeztetést a műsorszóró szerverek feltételezett feltörése okozta.

Ez a harmadik alkalom, hogy az ország médiaállomásai alig több mint két héten belül nukleáris figyelmeztetést sugároztak.

Jekatyerinburgban, Moszkvában és Oroszország Szverdlovszk régiójában a televízió- és rádióadások megszakították műsoraikat és riasztást adtak ki, hogy a polgárok keressenek azonnal menedéket és vegyenek be kalcium-jodid tablettákat.

A Metro News szerint az orosz vészhelyzeti minisztérium közölte: Moszkvában hamis légiriadót sugároztak, miután a rádióállomások és a tévécsatornák szervereit hackerek feltörték”.

“Nukleáris csapást hajtottak végre, kérjük, menjenek óvóhelyre, vegyék be a kalcium-jodid tablettáikat” – állt az üzenetben. A megtévesztés lehetséges légitámadásokról és akár nukleáris csapásról is figyelmeztette a lakosokat, akik értelemszerűen pánikba estek.

A televízióban sugárzott riasztásról készült felvételeket az emberek megosztották a közösségi médiában. Egyesek gúnyt űztek a feltört üzenetből, míg mások azt mondták, hogy nagyon megijedtek. Többen azt írták a különböző platformokon, hogy országukban nincsenek is óvóhelyek, így egy esetleges nukleáris csapáskor nem tudnának hova menni.