Nyolc hónapja nem látott csúcsot ért el az arany árfolyama

Tavaly május óta a legmagasabb árfolyamát érte ma el az arany. A cikk írásakor unciánként 1 880,04 dolláros áron kereskedik, és továbbra is növekvő tendenciát mutat.

2022 nem az arany éve volt. Ugyanitt: 2022 talán semmi jónak sem volt az éve. A sárga nemesfém kezdetben jól teljesített biztonságos menedékként Oroszország Ukrajna elleni támadását követően, ami az árak megugrását okozta. De az év második fele elég erőtlenül alakult.

Az egyik fő tényező, amely hozzájárult az arany alulteljesítéséhez, az amerikai dollár erős értéke volt, amelyet a Federal Reserve agresszív intézkedései (kamatemelések és mennyiségi szigorítás) hajtottak. Azonban a nemesfém 2023-as kilátásaival kapcsolatban több okunk is van arra, hogy optimisták legyünk. Többek között ilyenek a központi bankok növekvő kereslete és az esetlegesen folytatódó geopolitikai feszültségek.

arany árfolyam

Az elmúlt 65 napban az arany 14,55%-ot, míg az ezüst 22,31%-ot emelkedett a zöldhasúval szemben. Az MKS Pamp Group fémstratégiai vezetője szerint az arany iránt “bőséges, tavalyról átnyúló bullish kereslet” van.

Rekordokat dönt a központi bankok arany iránti kereslete

A központi bankok világszerte, különösen Kínában, Törökországban és Indiában rekord ütemben vásároltak aranyat. Ez a tendencia az elmúlt 13 egymást követő éve húzódik, de az utóbbi időben az ütem felgyorsult. Az elmúlt években a bankok azért növelték aranytartalékaikat, hogy diverzifikálják devizatartalékaikat, és csökkentsék az amerikai dollártól való függőségüket.

Az Arany Világtanács szerint a központi bankok éves aranykereslete 673 tonna, ami meghaladja az 1967 óta mért összes éves összértéket.

Az arany és az US dollár összefüggés

Az arany ára és az amerikai dollár értéke általában ellentétes irányban mozog. Amikor a dollár értéke csökken, az arany ára gyakran emelkedik. A dollár az utóbbi időben gyengült, és ez a tendencia várhatóan 2023-ban is folytatódik. Ez az előző képlet alapján kedvező időszakot hozhat mindazoknak, akik aranyba fektettek.

“Ahogy a Federal Reserve befejezi szigorítási ciklusát és az amerikai gazdasági trendek romlanak, úgy véljük, hogy a dollár a ciklikus leértékelődés időszakába lép és gyengülni fog a legtöbb külföldi valutával szemben a jövő év hátralévő részében”írják az FXStreet.com elemzői. “Arra számítunk, hogy a dollárgyengülés elég széles körű lesz ahhoz, hogy a legtöbb G10-es és feltörekvő piaci valuta erősödni tudjon a dollárral szemben 2023 folyamán”.

Növekedik az arany ékszerek iránti kereslet is

Az arany ékszerek iránti kereslet 2022 harmadik negyedévében erős volt, a fogyasztás elérte az 523 tonnát az Arany Világtanács szerint. Ez 10%-os növekedést jelent az előző évhez képest a romló világgazdasági környezet ellenére.

Éves szinten az arany ékszerek iránti kereslet az elmúlt évtizedben 840 és 2100 tonna között mozgott, ez átlagosan körülbelül évi 1500 tonnát jelent. Ahogy Kína enyhíti a COVID-dal kapcsolatos korlátozásokat és újra megnyitja gazdaságát, az arany ékszerek iránti kereslet várhatóan tovább nő. Kína jelenleg a világ legnagyobb arany ékszerpiaca, évente közel 700 tonnával.

Egyesek szerint 2023 az unciánkénti 4 ezer dollárt is elhozhatja

“2023 az az év, amikor a piac végre rájön, hogy az infláció belátható időn belül továbbra is lángolni fog” – mondta Ole Hansen, a Saxo árupiaci stratégiáért felelős vezetője. Juerg Kiener, a Swiss Asia Capital ügyvezető igazgatója és befektetési igazgatója szerint az arany 2023-ban akár 4 ezer dollárra is emelkedhet unciánként. “Jó esély van arra, hogy az aranypiacon nagy elmozdulás várható, és ez nem csak 10% vagy 20% lesz, hanem egy olyan elmozdulás, amely valóban új csúcsokat fog elérni” – jósollta az igazgató.