Nyomtat a Bank of England: 100 milliárd font kell a felszínen maradáshoz

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bank of England tegnap bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági katasztrófa megfékezésére 100 milliárd fontot nyomtat. 

Az Egyesült Királyság központi bankja teljes ösztönző programjának összege ezzel eléri a 745 milliárd fontot. A gazdaság megmentésére irányuló projektet kiterjesztik az Egyesült Királyság kormányzati és vállalati kötvényeinek vásárlására is.

A Bank of England ennek finanszírozására pénzt nyomtat, a kamatlábat pedig 0,1%-on tartja, ami a legalacsonyabb a központi bank történetében. Az intézkedéseket 8 az 1-hez többséggel szavazták meg. Az Egyesült Királyság gazdasága áprilisban 20,4%-kal csökkent, a Nemzetközi Valutaalap áprilisban pedig azt állította, hogy a pandémia az 1930-as évek óta nem látott recessziót fog eredményezni.

A kockázatos eszközárak a márciusi mélypontról ugyan talpra álltak, bár továbbra is érzékenyek voltak a járvánnyal kapcsolatos hírekre”, írta a Bank of England mai nyilatkozatában.

Az üzleti felmérések és a bank képviselői által készített elemzések azt mutatják, hogy gyenge foglalkoztatási kilátásokkal kell számolni a következő negyedévben. Az Egyesült Királyság a világ egyik legsúlyosabban érintett országa. A Johns Hopkin Egyetem adatai szerint a szigetországban már több mint 300 ezer fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 42 ezer főt. Az Egyesült Királyságnál csak az Egyesült Államokban és Brazíliában követelt több életet a COVID, de ezen országokban jóval többen élnek.

Dean Turner, az UBS Global Wealth Management közgazdásza az alacsony kamatlábakról beszélt. Azt nyilatkozta tegnap a The Guardian hírportálnak, hogy “ezt a szellemet nehéz lesz visszazárni a palackba. Nem hiszem, hogy a Bank of England idén nyáron még lejjebb vinné a kamatot, a negatív kamatoktól tehát nem kell félni.”

Szélsőségesebb intézkedésekre lehet azonban szükség ahhoz, hogy az Egyesült Királyság gazdasága talpra álljon. Szakértők attól tartanak, hogy az országban tartósan magas lesz a munkanélküliség még a korlátozó intézkedések eltörlése ellenére is. A gazdaságnak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy helyreálljon, ami különösen igaz a munkaerő piacra.

További érdekes témák:

A Bank of England volt kormányzója újabb gazdasági válságra figyelmeztet

Vajon melyik ország központi bankja nyeri a CBDC versenyt?

A világ hat vezető központi bankja közösen vizsgálja egy digitális valuta bevezetésének lehetőségét

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.