Nyugdíjat a szolgálati kutyáknak és lovaknak! Íme a lengyel állatvédelem

A lengyel belügyminisztérium azt tervezi, hogy a rendvédelmi szerveknek dolgozó kutyáknak és lovaknak hivatalos nyugdíjat fog fizetni.

Összeomlott épületekben találnak túlélőket, szökevények után kutatnak, kábítószer és robbanóanyag-csempészeket buktatnak le. Mindezt ételért, szállásért… és időnként egy kis fejsimogatásért cserébe. Azonban amikor elérkezik a “leszerelés” ideje, továbbadják őket és nem foglalkoznak velük többé a rendészek. A lengyel belügyminisztérium ezt szeretné megváltoztatni. Szerintük nagy probléma az, hogy a nyugdíjba vonult állatok valójában nem kapnak semmilyen további segítséget.

Ezt egy olyan törvényjavaslattal változtatnák meg, ami lehetővé tenné a rendőrség, tűzoltóság és határőrségnél dolgozó lovak és kutyák fizetett nyugdíjazását.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint a javaslat az emberek “erkölcsi kötelessége” az állatokkal szemben. A tervek szerint a kutyák és lovak nyugdíjat fognak kapni, így segítve a befogadó gazdákat vagy állatmenhelyeket. Ezen felül a törvényjavaslat rögzítené azt az íratlan szabályt, hogy az állatokkal eddig dolgozók is örökbe fogadhassák őket.

Pavel Kuknio varsói rendőr nyilatkozata alapján a nyugdíjas kutyáknak például általában nagyon drága orvosi ellátásra van szükségük. A nyugdíjjal az lenne a cél, hogy az új tulajdonosok ezt finanszírozni tudják.

Slavomir Valkowiak volt rendőrtiszt Lengyelország egyetlen nyugdíjas állatmenhelyén gondoskodik egykori szolgálati kutyákról és lovakról. Szerinte az államtól származó rendszeres kifizetések megkönnyítenék a havi kiadásokat. Orvosi ellátásuk megközelítőleg 1000 złoty (kb. 80 ezer ft). Hozzátette, hogy sok szolgálati kutya végül láncra kötve végzi, vagy más, hozzá nem illő feladatot kap. Az emberek úgy gondolják, hogy jó őrzőkutya lesz a szolgálati állatokból, különböző gazdaságok vagy ingatlanok számára. De “ez nem mindig van így”.

A volt szolgálati állatok új gazdái szerint ha a törvényjavaslatot elfogadják, teljeskörű egészségügyi ellátást tudnak biztosítani kedvenceik számára.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.